02. prosinac 2019. | Autor: Maja Hrešć

Više od 3 milijuna kuna varaždinskim poduzetnicima i obrtnicima

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u ponedjeljak je uz zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu svečano uručio ugovore o dodjeli bespovratne financijske potpore Grada Varaždina svim obrtnicima i poduzetnicima koji su ostvarili pravo iz Projekta „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2019“. 

Ukupan iznos potpora koje je Grad Varaždin dodijelio ove godine iznosi 3.067.000,00 kn, a primilo ih je 362 obrtnika i poduzetnika. Ovaj podatak još više dobiva na značaju kad ga usporedimo s 2017. godinom, tada je ukupan iznos potpora iznosio tek 700 tisuća kuna. Bespovratnom financijskom potporom u iznosu od 8, 12 ili 15 tisuća kuna Grad Varaždin vodi aktivnu politiku poticanja gospodarskog razvoja s naglaskom na razvoj malih i srednjih poduzetnika i obrtnika koji čine najveći broj gospodarskih subjekata na području Grada. 

Gradonačelnik je izuzetno zadovoljan rastom broja poduzetnika koji su primili potpore Grada: „Zaista možemo biti i više nego zadovoljni jer iz godine u godinu je rast neočekivano velik. 2016. godine imali smo tridesetak poduzetnika, kada smo preuzeli upravljanje Gradom broj je porastao na šezdeset, zatim 180, a sad imamo 362. Dakle, broj gotovo da se udvostručio, što govori o tome da zaista raste gospodarstvo u Varaždinu i da jača. Riječ je o malim poduzetnicima i obrtnicima, upravo o onima koji su i stvarali moderni Varaždin. Ove subvencije, koje nisu visoke, ipak potvrđuju brigu Grada Varaždina za njih i puno ih je komentiralo da je ovo prvi put da su dobili bilo kakav poticaj od Grada. Mi moramo biti u trajnom obliku komunikacije s našim poduzetnicima, slušati ih i znati što im treba, čuti njihove poduzetničke ideje. Dogodine će se pokazati ponovno gospodarsko buđenje i jačanje grada Varaždina. Razmišljamo da se uvede stalan vid kreditiranja poduzetnika preko banaka gdje bi Grad pomagao u dijelu subvencija jer ovo su bespovratne subvencije. To smo već imali 2004., a vidjet ćemo njihov odaziv sada. No, imamo i još ideja, primjerice širenje zone malog obrta, i s tim idejama ćemo izaći krajem godine pred naše građane.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.