26. listopad 2018.

Veliko srce Varaždina 2018

U Gradskoj vijećnici su danas, 26. listopada, povodom Međunarodnog dana međusobnog pomaganja, svečano uručene plakete 'Veliko srce Varaždina', koje se već petu godinu dodjeljuju učenicima varaždinskih osnovnih škola.

Plaketu je 2012. godine ustanovilo Dječje gradsko vijeće Varaždina s namjerom promoviranja humanog, humanitarnog, suradničkog ponašanja, međugeneracijske pomoći, onih osobina koje osobu čine dobrim prijateljem, kolegom, bilo u školi, ustanovama , susjedstvu ili drugim mjestima.

Plaketa „Veliko srce Varaždina“ dodjeljuje se od 2012. godine, uvijek na Dan međusobnog pomaganja, 26.listopada. Datum je izabran jer se on slabo ili nikako ne obilježava, a promovira pomaganje. Namjera je promovirati pomaganje – vršnjačko, međugeneracijsko, pomaganje svima kojima je pomoć potrebna,  i učiniti „vidljivima“ one koji pomažu, koji svojim djelima zaslužuju da ih spomenemo, zaslužuju da budu uzor drugima i zaslužuju da im netko javno zahvali i pohvali. Jednako je važno da ovu akciju podrže i mediji jer bez njih imena ovih vrijednih i suosjećajnih malih ljudi ni njihova velika i mala dobra djela, ne bi dospjela u javnost.

Zahvala ide i svima koji potiču ovakva pomaganja i dobra djela, koji pomažu da se pomaže. To su obično roditelji i u školama učitelji, pedagozi i ravnatelji. Dakle, nagrađeni su oni koji se ističu svojim prijateljskim odnosom, malim humanim djelima, koji pomažu svojim kolegama, starijim osobama i životinjama na bilo koji način, a ostaju „nevidljivi“ i anonimni. - rekla su djeca iz DGV-a Varaždin. 

Plakete je uručila Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, a uz plaketu dobitnici su dobili prigodni dar - kemijsku olovku s ugraviranim natpisom 'Veliko srce Varaždina 2018'.

 

DOBITNICI:

Simona Dukarić učenica  8. a razreda Centra Tomislav Špoljar

Nika Horvat, učenica 7.a razreda, 7.OŠ

Ana Behin, učenica 7.b razreda, 7.OŠ

Vanja Španić, učenica 8.a , 7. OŠ

Luka Drožđek učenik je 2.a razreda, 2.OŠ

Leon Kumrić, 5.a, 6.OŠ

Dora Poljak, srednjoškolka, 4.OŠ

Anamarija Višnjić, srednjoškolka, 4.OŠ ( dobitnica ovogodišnje nagrade Luka Ritz)

Jana Jozić, 8.c 1.OŠ

Bojana Cerjan, 7.b, 1.OŠ

Marta Korade, srednjoškolka, 5.OŠ

Nika Kronja, srednjoškolka, 5.OŠ

Luka Hanžek, srednjoškolac, 5.OŠ

Willi Tropp, srednjoškolac, 5.OŠ

Marin Balažinec, srednjoškolac, 5.OŠ

Dubravka Novak, voditeljica DF 5.OŠ i koordinatorica rada DF-a Varaždina i DGV-a Varaždin

GRUPNE PLAKETE:

1.  Dječjem forumu 6.OŠ s posebnom pohvalom učenicama: Ema Potočnik ( 5.d), Iva Rušec

( 5.c), Jelena Florijanić ( 5.d), Erika Balaić (5.d), Hana Breški ( 5.d), Nika Kušen ( 5.d), Matilda Kušter ( 3.d), Svea Chiara Lebinac ( 5.d), Morene Morrison ( 5.c), Laura Rašić ( 5.d) i njihovoj voditeljici Rosani Štrocinger

2.  3.B razred 3.OŠ Varaždin i pohvala razrednici Nataši Dolenc

 

Ovom prilikom naglašeno je i da će predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Varaždina: predsjednica Eva Škerbić i dvoje zamjenika Dora Poljak i Luka Hanžek sudjelovati od 29.-31.ovog mjeseca u Opatiji na 14. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske koji je organizira Savez DND-a Hrvatske i DND Opatija u okviru projekta „Participirajmo – uključivanje dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama“ Saveza DND i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Susret dječjih viješća Hrvatske dio je studijskih posjeta Eurochild konferencije kojoj je ove godine domaćin Hrvatska. Varaždinski vijećnici bit će jedni od prezentera primjera dobre prakse dječje participacije u provođenju lokalne politike, a predstavit će europskim delegatima iznimno uspješan projekt „Težina školskih torbi“ koji je trajao nekoliko godina i završio nabavkom školskih ormarića u svim varaždinskim školama, a imao je odjeka u nadležnom Ministarstvu obrazovanja i izdavačkim kućama.

Na 14. Susretu Dječjih vijeća bit će dodijeljenje nagrade za naj-projekt DGV-a i naj-projekt grada/općine za djecu u 2018.godini. Iz Varaždina je za naj-projekt dječjih vijeća predložen projekt „Klima-da je svaka soba ima“, a za naj-projekt za djecu „Vremenska kapsula kulture djece i mladih Varaždina 2018.-2068.“ Oba projekta predstavit će dvojezično – usmeno i u pisanim materijalima i plakatima na info-punku varaždinskog Dječjeg gradskog vijeća.