17. veljača 2024. | Autor: dd

Veliki uspjeh varaždinskog skladatelja - premijera Snježne kraljice u Osijeku

U osječkom HNK-u u petak 16. veljače 2024.  praizveden je balet „Snježna kraljica“ varaždinskog autora Davora Bobića, napisan  prema priči Hansa Christiana Andersena, a u režiji Svebora Sečaka te u koprodukciji osječkog i splitskog HNK-a.

U premijernoj izvedbi tog djela, velikom uspjehu Davora Bobića, varaždinskog uspješnog i nagrađivanog skladatelja te ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri,  uživali su uz brojnu publiku i čelnici Osječko-baranjske županije i grada Osijeka,  ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnici  Osijeka i Varaždina Ivan Radić i dr.sc. Neven Bosilj, te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc.Neven Bosilj uputio je Davoru čestitku:  Ljudi znaju da sam škrt na pohvalama, ali sad sam siguran da sam prisustvovao povijesnoj praizvedbi djela koje će se izvoditi ne samo u Hrvatskoj već i diljem svijeta dok bude čovječanstva. Hrvatska je dobila balet koji će u narednim godinama konkurirati sveprisutnom Orašaru. Tu ocjenu potvrdio je i intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham koji je izjavio kako je riječ o 'maestralnom djelu'.

 

Do kraja ispunjeno gledalište osječkog HNK uživalo je u maestralnoj izvedbi pri čemu je do izražaja došla vrhunska baletna umjetnost umjenika osječkog i splitskog HNK-a.