19. travanj 2016. | Autor: [email protected]

Veliki spektakl na varaždinskom nebu

međunarodni aeromiting CIAV 2016.

Aeroklub Varaždin, organizator međunarodnog aeromitinga CIAV 2016, koji će biti organiziran na varaždinskom aerodromu, 23. i 24. srpnja, najavljuje kako će varaždinski aeromiting ponovo biti spektakularna priredba u kojoj će sudjelovati atraktivni zrakoplovi iz čak 7 zemalja.

- Nakon izuzetno uspjelog prošlogodišnjeg mitinga, najveće zrakoplovne priredbe u našoj zemlji, s pravom očekujemo kako će ovogodišnji aeromiting biti još veća i atraktivnija priredba. Sudjelovanje na CIAV-u već je potvrdilo čak 7 zemalja, pa će publika na varaždinskom nebu tog srpanjskog vikenda imati prigodu vidjeti zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, između ostalih i MIG- 21, zatim čak dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije. Na nebu nad Varaždinom posjetitelji će imati prigodu vidjeti i prelet borbenog zrakoplova Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbenog zrakoplova Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije. Ove smo godine pripremili i posebnu atrakciju – prelet Eurofightera Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije. Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije. Nastup na CIAV-u potvrdio je i Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race. Uz atraktivne zrakoplove, koje će posjetitelji imati prigodu razgledati na pisti varaždinskog aerodroma, posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te atraktivne desante padobranaca – najavio je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin, na konferenciji za novinare, koja je održana u utorak, 19. travnja, u Gradskoj vijećnici, te dodao kako će Ministarstvo obrane Republike Hrvatske organizirati i atraktivnu izložbu vojne opreme te program na kojem će predstaviti pilotski poziv. 

Dopredsjednik varaždinskog aerokluba Branko Komar posebno je istaknuo kako su ovu međunarodnu zrakoplovnu priredbu, koja se potvrdila kao važna zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, već podržali brojni sponzori, a posebno je na podršci zahvalio Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, te predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, koja je prihvatila visoko pokroviteljstvo nad ovom priredbom, koja je uvrštena i u kalendar najatraktivnijih aeromitinga Europe.

Na konferenciji za novinare Vladimir Košćec, dugogodišnji direktor varaždinskog aeropiknika, podsjetio je na dugu i bogatu tradiciju ovakvih zrakoplovnih priredbi u Varaždinu te istaknuo ulogu pokojnog varaždinskog pilota Milana Šimeka u organizaciji ove priredbe koja se na varaždinskom aerodromu održavala punih 26 godina.

- Prošle smo godine varaždinski Aeroklub uspjeli ponovo vratiti na varaždinski aerodrom i tako stvoriti preduvjet za ovakvu međunarodnu zrakoplovnu priredbu. Uspjeh prošlogodišnjeg CIAV-a daje nam za pravo očekivati kako će ove godine aeroshow biti još atraktivniji – naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i pritom istaknuo kako je varaždinski aerodrom veliki potencijal grada Varaždina.

Na uspješnoj organizaciji ove, najveće zrakoplovne priredbe u ovom dijelu Europe organizatoru – Aeroklubu Varaždin čestitao je saborski zastupnik Mario Habek.

- Varaždinski aeromiting se potvrdio kao izuzetno atraktivna priredba, stoga je on i značajna promocija Varaždina i Varaždinske županije, koja s pravom zaslužuje punu podršku – poručio je Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.

Uz atraktivni zrakoplovni program organizatori iz Aerokluba Varaždin ove će godine pripremiti i bogati zabavni program koji će završiti velikim koncertom Ivana Zaka.