01. lipanj 2022. | Autor: dd

Velika svečanost varaždinskog sporta - proglašeni najbolje sportašice i sportaši

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je 59. izbor sportaša godine grada Varaždina za 2021. godinu u tradicionalnom terminu na početku kalendarske godine. 

Najbolji su izabrani i objavljeno je tko su pobjednici i tko dobiva zaslužena priznanja, ali uručenje nagrada i priznanja i ove je godine pandemija koronavirusa odgodila za svibanj.

 

Velika svečanost varaždinskog sporta – uručenje nagrada pobjednicima u izboru te priznanja zaslužnim sportašima i sportskim djelatnicima – održana je u utorak u Park Boutique Hotelu u Varaždinu.

 

Kako je naglasio predsjednik Zajednice Alen Runac, Zajednica sportskih udruga kontinuirano radi kako bi varaždinski sportaši imali što bolje uvjete.

 

-Ove godine slijedili smo primjer iz prošle, kad smo željeli nekako prekoračiti onu epidemiološku situaciju, sastati se ovako uživo, stisnuti ruku nagrađenima, predati im nagrade. Oni su to svakako zaslužili po rezultatima koje su ostvarili lani. Sad je već prošlo gotovo pola ove godine i nastavljaju se nizati kvalitetni rezultati i drago nam je da su se svi zajedno ovdje našli – rekao je Runac.

 

Iako je pandemija poremetila mnogo toga, na rezultate i uspjeh varaždinskog sporta ipak nije utjecala, no Runac je istaknuo, kako zbog epidemioloških mjera, mlađi uzrast jedno vrijeme nije mogao trenirati.

 

-Međutim, mi sve ulažemo u to da im omogućimo sve uvjete za obavljanje trenažnog procesa i na taj način smo, koliko god smo mogli, ispunili uvjete – kazao je Runac osvrnuvši se i na već sada uspješnu 2022. godinu zbog čega očekuje da će i ova godina biti puna vrhunskih rezultata.

 

Nagrađenima je, u ime Grada Varaždina, čestitala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Danijela Vusić, koja je naglasila kako unatoč pandemijskim izazovima sportaši nisu klonuli duhom, već upravo suprotno – marljivo su radili, vježbali i trenirali.

 

-Ono čemu danas svjedočimo, je to da su oni postigli vrlo visoke ciljeve, koje su si najvjerojatnije zadali sami jer drugačije ih ne bi mogli ostvariti i ovo što je danas, jest njihov cilj i njihov uspjeh. To ne umanjuje niti druge sportašice i sportaše koji su također marljivo trenirali, ali prošle godine je konkurencija bila velika i ovo su najbolji od najboljih – rekla je Vusić dodavši kako je sigurna da će ova godina biti još bolja, a konkurencija jača.

 

Najbolji sportaši Varaždina za 2021. godinu su Enes Garibović iz Športskog karate kluba „Varaždin“, Klara Koščak iz Atletskog kluba „Sloboda“, seniorska momčad Hrvačkog kluba „Vindija“ i ekipa Ženskog rukometnog kluba „Koka“.

 

Najbolji sportaš Varaždina,Enes Garibović, istaknuo je kako mu je čast i zadovoljstvo ponovno biti nagrađen ovom prestižnom nagradom.

 

- Znamo da je Varaždin grad vrhunskog sporta i to dokazuje iz godine u godinu. Jedno je biti najbolji u svom sportu, a drugo je biti najbolji od svih sportaša u svom gradu kad se zna da je taj grad, grad vrhunskog sporta – kazao je Enes kojem je i 2022. godina odlično krenula.

 

Naime, ovog tjedna vratio se kući s europskim srebrom.

 

-Ove sam godine postao i državni prvak do 84 kilograma, a slijede mi Mediteranske igre za mjesec dana. Izazova ima, nadam se da će sve biti dobro, bitno je da sam zdrav i da nastavim dalje s treniranjem. Ovo sve je sad iza mene i to mi je dodatan motiv i vjetar u leđa za daljnja natjecanja – naglasio je Enes.

 

Klara Koščak drugu je godinu zaredom najbolja sportašica Varaždina, što joj puno znači.

 

-Moji najbitniji rezultati u prošloj godini su nastup na Seniorskom dvoranskom prvenstvu Europe na 60 m prepone, zatim juniorska prvenstva Balkana na kojima sam osvojila nekoliko prvih mjesta i Juniorsko svjetsko prvenstvo gdje sam bila 5. u sedmoboju. Srušila sam i dosta državnih rekorda pa je i to bilo dosta bitno – rekla je Klara kojoj je trenutna sezona i najuspješnija.

 

-Dvoransku sezonu ove godine morala sam nažalost propustiti zbog ozljede, ali vanjska sezona je počela. Nastupala sam na 400 m prepone što inače nije moja disciplina, ali ispunila sam normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo što će biti najvažnije natjecanje ove godine u kolovozu – dodala je Klara.

 

Najbolji sportaši osobe s invaliditetom ili gluhe osobe su Nikola Kosec i Ema Cesar iz Plivačkog kluba „Vidra“, Kuglački klub „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom grada Varaždina kao muška te kao ženska ekipa Plivački klub „Vidra“.

 

Sve nagrade za najveće nade varaždinskog sporta otišle su u Atletski klub „Sloboda“: pojedinačno Roku Farkašu i Heleni Posavec te u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade Janku Kišaku, Jani Koščak, Heleni Posavec i Juri Šarkanjiju.

 

Dobitnik priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina za 2021. godinu za životno djelo je Josip Klein (Odbojkaški klub „Kitro“) čija je sportska karijera trajala punih 60 godina.

 

- Mislim da je to jako dugi period za svakog tko se bavi sportom i ovo priznanje na kraju moje sportske karijere puno mi znači. Znači da sav moj trud i doprinos sportu tih 60 godina nije bio uzaludan – rekao je Klein istaknuvši kako je najvažnije da je varaždinski Odbojkaški klub danas stabilan i dobar prvoligaš.

 

Dobitnici posebnih priznanja su Ronald Ređep (Stolnoteniski klub „STK STARR“), Ante Sudec (Odbojkaški klub „Kitro“) i Andrej Ilić (Gimnastički klub „Vindija“).

 

Dobitnici zlatnih plaketa su Esad Garibović (Športski karate klub „Varaždin“), Predrag Ćosić (Nogometni klub “Mladost”), Ivan Domislović (Atletski klub “Sloboda”), Boris Vurišić (Odbojkaški klub „Kitro“) i Davor Bezak (Biciklističko društvo „Sloga“).

 

Trener godine je Patrik Koščak (AK „Sloboda”), sportski djelatnik Matija Vugrinec (GK „Vindija”), a školski sportski djelatnik Damir Fotak (Udruga kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije/OŠ „Sračinec“).

 

Dobitnici diploma su Suzana Furjan i Tea Jalušić (Ženski rukometni klub “Koka”), Mario Pongračić (Trkački klub “Marathon 95”), Emerson Žnidarić (Gradski rukometni klub “Varaždin 1930”), Dragutin Jurinić (Nogometni klub “Mladost”), Aleksandar Puklavec i Josip Šoprek (Atletski klub “Sloboda”), Goran Radić (Gimnastički klub “Vindija”), Jurica Juren (Odbojkaški klub “Kitro”) i Branko Pagadur (Zbor atletskih sudaca).

 

Jubilarna nagrada ide Nogometnom klubu „Sloboda“ za 90 godina.

 

Sportski uzori su Matija Balaić (1.OŠ), Lovro Horvat (2.OŠ), Paulina Tomašković (3.OŠ), Ivan Šamec (4.OŠ), Lucija Jambrošić Barnjak (5.OŠ), Leon Kumrić (6.OŠ), Lovro Magić (7.OŠ) i Borna Obradović (Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“).