09. studeni 2023. | Autor: Maja Hrešć

Velik interes za petu Voogle konferenciju

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je prisustvovao petoj Voogle konferenciji pod nazivom „Voogle 2023. - Expanding horizons in hardware“ koja se u organizaciji Tehnološkog parka i Makerspace Varaždin te u suorganizaciji Enterprise Europe Network održava u HNK u Varaždinu.

Tema konferencije je hardware i umjetna inteligencija, a okupila je velik broj stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Uz direktora Tehnološkog parka Vedrana Bubala, dekanicu Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Marine Klačmer Čalopa, profesore, poduzetnike iz ICT područja, investitore, konferenciji su se odazvali i brojni studenti i zainteresirani građani.

Gradonačelnik je svim sudionicima zaželio dobrodošlicu: „Vjerujem da će ova konferencija biti plodno tlo za nova saznanja i razmjenu novih ideja. Nove tehnologije vode nas putem koji će transformirati naše društvo u budućnosti više nego što to možemo zamisliti, zato je važno i dobro da zajedno promišljamo i raspravljamo o svemu što nam budućnost donosi. Ovo je prilika da stručnjaci, istraživači i entuzijasti podijele svoja znanja, ideje, povežu se, predstave najnovije inovacije, da potičemo napredak na području tehnologije hardvera i umjetne inteligencije te da zajednički radimo na razvoju novih tehnoloških rješenja i unapređenju postojećih sustava.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Istaknuo je kako se Varaždin već dugi niz godina profilira kao grad kulture: „Uz to, ja želim da postanemo i smart city, pametan grad, i u tome nam pomažu naše institucije poput Tehnološkog parka. Sufinanciramo ovu konferenciju s 5 tisuća eura, a isto tako dajemo još 5 tisuća eura nagrade za natječaj Voogle akcelerator na kojem će biti nagrađene tri najbolje poduzetničke ideje iz ICT područja. Zaista ima jako dobrih i kvalitetnih poduzetničkih ideja. Radimo zajedničke projekte s FOI-em i Sveučilištem Sjever koji su nam suvlasnici u Tehnološkom parku. Glavni projekt u ITU mehanizmu je izgradnja Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji s FOI-em iza vile Oršić, za koji je u tijeku natječaj za projektiranje. To je korak gdje želimo studente na završnim godinama fakulteta usmjeravati u poduzetništvo, u ICT, a zatim je sljedeći korak Tehnološki park iz kojeg, kad stasaju, izlaze u svoje vlastite prostore.“ – kazao je gradonačelnik.