04. lipanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Velik broj biciklista na 21. izdanju tradicionalne varaždinske Biciklijade

Zamjenik gradonačelnik Grada Varaždina Miroslav Marković u subotu su se na Kapucinskom trgu pridružio sudionicima 21. tradicionalne varaždinske Biciklijade koju pod pokroviteljstvom Grada Varaždina organiziraju Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Brdsko biciklistički klub ASI i Udruga „Varaždinski biciklisti“. 

Zamjenik gradonačelnika podsjetio je da je nova gradska uprava uvela Varaždin kao prvi grad u Hrvatskoj u Europsku biciklističku federaciju kao punopravnog člana.

„Radimo na infrastrukturi biciklizma i tu je već nova biciklistička staza u Gojancu. Želimo potaknuti i promjenu Nacionalne strategije biciklizma. Predložili smo da se zaposlenicima koji dolaze biciklom na posao da porezna olakšica. Vidimo da je u ovoj energetskoj, ali i zdravstvenoj krizi pretilosti, dijabetesa i ostalih bolesti, bicikl najjeftinije, najbolje i najzdravije prijevozno sredstvo, stoga pozivam sve da se voze biciklima jer to je jedini pogon koji ne košta i ne treba osiguranje. Naši sugrađani na najbolji način obilježavaju jučerašnji Dan biciklizma, a sportske aktivnosti, pogotovo ovakve u kojima može sudjelovati cijela obitelj, u našem gradu uvijek su dobrodošle i Grad Varaždin uvijek će ih podržati. Također, u današnjoj kombinaciji s akcijom čišćenja zelenih površina kod Aquacityja, zaokružujemo eko priču koju potičemo cijelu posljednju godinu – ŽIVIM ZELENO. Da bi mogli uživati na bilo kakvim sportskim aktivnostima na otvorenom poput ove biciklijade, moramo čuvati i brinuti se za naš okoliš, stoga akcijom čišćenja šaljemo i takvu poruku. Veseli me vidjeti ovoliko biciklista koji su se odazvali da aktivno provedu subotu, da se druže i rekreiraju, od najmanjih pa do najstarijih i onih s punom biciklističkom opremom. Svakako pohvaljujem naše organizatore na odličnoj organizaciji i promociji sporta i rekreacije u Varaždinu.“ – istaknuo je zamjenik Miroslav Marković.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina Alen Runac zadovoljan je što su nakon korona pauze krenuli s pojačanim sportskim aktivnostima podsjetivši na Utrku anđela prije dva tjedna na koju su odazvao velik broj ljudi. „Veseli me da ima jako puno djece koja su došla sa svojim malim biciklićima, lijepo ih je za vidjeti. Odmah najavljujem da ćemo krenuti uskoro s aktivnostima za osnovnoškolce – sportskim višebojem.“ – istaknuo je Alen Runac naglasivši kako je zahvaljujući potpori Grada Varaždina, za razliku od drugih biciklijada, sudjelovanje na varaždinskoj biciklijadi besplatno.

Lagana biciklistička ruta dužine 18 km ide od Kapucinskog trga, Ulicom Augusta Cesarca, Zagrebačkom i Gospodarskom, kroz Kućan Gornji, Kućan Donji, Zbelavu, Trnovec, Slobodnu zonu i Aquacity te pored Arene do cilja kod „Stare vage“ na Trgu Matije Gupca. Prva okrjepa organizirana je na Aquacityju gdje će se održati akcija čišćenja zelene površine uz cestu koja od Aquacityja vodi prema firmi Colas. Polusatna akcija čišćenja organizira se u suradnji s trgovinom Decathlon koja osigurava okrjepu, vreće za smeće, jednokratne rukavice i odvoz prikupljenog smeća. Biciklijada se potom nastavlja biciklističkom rutom prema Areni i do cilja kod hostela/kafića „Stara vaga“. Na cilju je uz druženje za sve sudionike Biciklijade osiguran topli obrok.