18. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Veleposlanik Irske u Varaždinu na Danima Svetog Patrika

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u petak se u Varaždinu susreo s veleposlanikom Irske u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Ruaidhriom Markom Dowlingom te su zajedno obišli manifestaciju Dani Svetog Patrika koja se do 19. ožujka održava na Trgu slobode.

Obilasku su se pridružili ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, organizatora manifestacije, Raymond Rojnik i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Veleposlanik je naglasio kako mu je čast biti u Varaždinu s kojim njeguje izuzetno dobru suradnju i partnerstvo. „Vidio sam jučerašnje fotografije na kojima se zaista vidi da su svi uživali uz ples, glazbu, pivo i hranu. Veselim se večerašnjem programu za koji vjerujem da će ponovo biti odličan i zahvaljujem Gradu Varaždinu na organizaciji cijele manifestacije. Veselim se nastavku naše suradnje kroz cijelu ovu godinu.“ – rekao je veleposlanik Nj.E. g. Ruaidhri Mark Dowling.

Gradonačelnik je istaknuo kako kulturna suradnja s Irskom može pokrenuti i gospodarsku, kao i druge vrste suradnje. „Ovo su zapravo dani Irske. Jučer je bio Sveti Patrik, a sutra je naš Sveti Josip tako da Irsku i Hrvatsku u ova tri dana spajaju sveci. Želimo pokazati da su Irska i Hrvatska veliki prijatelji, a Grad Varaždin je promotor irske kulture ove godine. Zadovoljstvo mi je što je danas veleposlanik ovdje, već treći put ove godine, a bit će sigurno još barem tri puta u 2022. u Varaždinu. To pokazuje da podupire suradnju koju ćemo imati i tijekom Špancirfesta, Baroknih večeri, a imat ćemo i gostovanje naših glazbenika u Dublinu gdje će Varaždin predstavljati Hrvatsku na Danu državnosti. Vjerujem da ova kulturna suradnja može pokrenuti i gospodarsku suradnju, kao i suradnju na nekim drugim poljima.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik pozvao je građane da posjete manifestaciju i u subotu kad već od 11 sati sviraju The Rocks of Hy-Brasil, a od 19 sati možete uživati u ritmovima The Fakin' Lajsne.

„Jučer smo imali prilike doživjeti odličan program koji je posjetilo mnoštvo ljudi, bila je odlična zabava, uz irsku pivu i zgrade u zelenom te odličan bend. Danas je ovdje s nama gradonačelnik pod čijim je pokroviteljstvom program manifestacije, ali posebna čast mi je što smo primili ambasadora Republike Irske u Republici Hrvatskoj. Varaždinske barokne večeri imaju krasnog partnera za ovogodišnje 52. izdanje, Irsku, a suradnja je na najvišoj razini dosad. Pozivam sve da dođu i na treći dan St. Patrick's Days, i to već od jutra, na irsku kavu, pa do večernjeg programa.“ – rekao je Raymond Rojnik.