09. siječanj 2024. | Autor: dd

Veleposlanik Francuske u posjeti Varaždinu

U utorak, 9. siječnja 2024. godine u posjeti Gradu Varaždinu boravio je  NJ. E. g. Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj.  Njega je u svom kabinetu u palači Patačić primio gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zajedno sa zamjenikom Miroslavom Markovićem. Tijekom otvorenog i srdačnog razgovora razmotrene su teme razvoja daljnje suradnje Varaždina s partnerima iz Francuske.

Prijemu veleposlanika Francuske nazočio je i Siniša Košćak, predsjednik uprave COLAS Hrvatska, jednog od vodećih poduzeća u niskogradnji i najveće građevinske tvrtke u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, francuske tvrtke koja je prisutna u Hrvatskoj 12 godina.  Spomenuta je i suradnja s partnerskim gradom Auxerre s kojim Varaždin ima potpisanu povelju o partnerstvu od 2006. godine. Kao lijep primjer suradnje spomenuto je partnerstvo Francuske na 45. Varaždinskim baroknim večerima 2015. godine kada se zahvaljujući bogatom programu Francuska predstavila u najboljem svijetlu. Bilo je riječi i o suradnji  Francuskog instituta s kulturnim ustanovama u Gradu Varaždinu. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Velimirović Vukalović upoznala je veleposlanika s projektom Centra kreativnih i kulturnih industrija.

Veleposlanik Francuske zanimao se za povijesni i ekonomski razvoj Varaždina, te je izrazio nadu da će se ponovo pronaći zajednički interesi i konkretizirati projekti tim više što Hrvatska i Francuska na nacionalnom nivou imaju odlične partnerske i prijateljske odnose. Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj vidi dobre potencijale u suradnji na području kulture, obrazovanja, turizma i gospodarstva, pri čemu je Varaždin predstavljen kao jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj te grad koji je otvoren za svaku suradnju s europskim partnerima.