08. siječanj 2019. | Autor: ddretar

Varkom je najbolja komunalna tvrtka u Hrvatskoj

Varkom je najbolja komunalna tvrtka u Hrvatskoj! Takvu tvrtku treba imati! – ocjena je gradonačelnika Grada Varaždina dr.sc. Ivana Čehoka na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Varkomu na kojoj se govorilo o nastavku projekta Aglomeracije, pripajanju ludbreške tvrtke Odvodnja d.o.o. i poslovanju Varkoma u prošloj i ovoj godini.

Direktor Varkoma dr.sc. Željko Bunić najavio je nastavak projekta Aglomeracije vrijednog 688 milijuna kuna i to bez penalizacije. Raskinuti su ugovori s dosadašnjim izvođačima iz Slovenije, novi natječaji su već u tijeku pa se najavljuje da će projekt biti završen u predviđenim rokovima do 2023. godine. Zbog neodgovorne politike aglomeracija Varaždin je došla u pitanje, a zbog nje bi stala i aglomeracija u cijeloj Hrvatskoj. Otklonili smo sve sumnje, bili smo u bezizglednoj, a sada smo u odličnoj situaciji – pohvalio je gradonačelnik Čehok upravu Varkoma na hrabrosti i odlučnosti da riješi taj problem te pozvao domaće tvrtke da se jave na milijunske poslove izgradnje kanalizacijske mreže. U tijeku je i natječaj za završetak radova na varaždinskom pročistaču, te aglomeracije u Novom Marofu, Ludbregu i Varaždinskim Toplicama tako da je pred Varkomom ogroman posao vrijedan 922 milijuna kuna.

Kako bi aglomeracija mogla krenuti i u Ludbregu, Varkom je preuzeo bez naknade ludbrešku komunalnu tvrtku Odvodnja d.o.o. temeljnog kapitala 6 milijuna kuna. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić zadovoljan je tim preuzimanjem tvrtke s pet zaposlenih i oko 1400 korisnika jer to Ludbregu jamči kvalitetu usluge i ulazak u projekt Aglomeracije.

Direktor Varkoma Bunić pohvalio se i stabilnim poslovanjem Varkoma u 2018. godini u kojoj je ostvareno oko 1,5 milijuna kuna dobiti. Potrošnja vode je 6,3 milijuna kubičnih metara što je na razini potrošnje iz 2017. godine i za gotovo 3 milijuna kubika manje nego1996. Unatoč problemima s poduzećem Aquatehnika čije je poslovanje stabilizirano te su vraćeni dugovi dobavljačima i radnicima a sačuvana je materijalna imovina, financijski poslovanje Varkoma je vrlo stabilno.  Varkom očekuje stabilno poslovanje i slijedeće godine te najavljuje investicijski ciklus od 50 milijuna kuna. Nastavljaju se radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže, dravski bazeni će ponovo raditi od 1. svibnja a što je najvažnije, cijene vodnih usluga neće se mijenjati iako je zadnja promjena cijene vode bila 2011. godine.

Odlično posjećenoj konferenciji za novinare prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i tehnički direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Prezentaciju direktora Željka Bunića pogledajte na slijedećem linku:

/upload/2019/01/2019-01-08_varkom_press_5c3483bb10c6b.pdf