26. listopad 2018. | Autor: Maja Hrešć

U Varaždinu započeo 24-satni globalni hakatlon klime

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica danas je prisustvovala otvorenju jedinstvenog događaja Climathon, globalnog pokreta koji se, uz još 114 gradova u svijetu, po prvi puta održava u Varaždinu.

Otvorenje je organizirano na Geotehničkom fakultetu u organizaciji konzorcija koji čini Climate KIC Hub Hrvatska: UNIZG-Geotehnički fakultet Varaždin, Zelena energetska zadruga, Terra Hub, Impact Hub Zagreb i Mreža znanja, a glavni pokrovitelj događaja je Grad Varaždin.

Sudionici Climathona, podijeljeni u teamove, potrudit će se riješiti klimatske izazove gradova u kojima se nalaze. Svi gradovi povezat će se putem 24-satnog "zida društvenih medija", uključiti u javljanja uživo, te se tako povezati s globalnom zajednicom koja u 24 sata hakira najveći izazov današnjice - klimu koja se mijenja. Grad Varaždin želi pronaći inovativne načine kako poboljšati gospodarenje otpadnim tekstilom, plastikom i drugim materijalima koje bi grad i građani koristili kao resurse i tako sudjelovali u izazovu protiv klimatskih promjena.

Grad Varaždin najboljem teamu natjecatelja osigurao je 1. nagradu: mjesec dana mentorstva u Tehnološkom parku Varaždin.

 

Update vijesti:

Pobjednici Climathona u Varaždinu su team Wastebook - Karlo Leskovar, Filip Strelec, Anja Mršić, Jelena Loborec, Darko Šprem, Patricia Mlinarić, Ivona Golub i Erica Svetec. Drugo mjesto osvojio je team TTF - Ružica Badrov, Tena Šumski, Martina Marinović, Ana Svečak i Inas Alhajji, a treće mjesto team EKOMAT - Anamarija Prgomet, Magdalena Remetović, Korina Francišković, Lorena Kovačić i Kristina Čirjak.