15. prosinac 2022. | Autor: Maja Hrešć

U Varaždinu tri nova radara, gradonačelnik apelira na odgovorno ponašanje u prometu

Grad Varaždin tijekom cijele godine u suradnji i koordinaciji s Prometnom policijom PU varaždinske brine o povećanju sigurnosti u prometu na području Grada Varaždina.

Zbog nekoliko prometnih nesreća koje su se dogodile posljednjih dana u Ulici Zrinskih i Frankopana, a od kojih je jedna nažalost tragično završila smrtnim ishodom, gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković održali su sastanak s predstavnicima Prometne policije PU varaždinske, načelnikom Dejanom Piskačem i voditeljem poslova Danijelom Posavcem kako bi dogovorili dodatne mjere u svrhu povećanja sigurnosti i zaštite pješaka u prometu.

Ulica Zrinskih i Frankopana dosad nije bila kritična crna točka u našem gradu. Nažalost, zbog učestalih slučajeva prebrze vožnje nesavjesnih vozača i sve više incidenata na toj prometnici, u suradnji s MUP-om odlučeno je da će se i na ovoj prometnici postaviti radarski uređaj, uz dodatno označavanje crvenom bojom i jače osvjetljavanje pješačkih prijelaza u toj ulici.

Na području grada su upravo ovih dana postavljena tri nova radarska uređaja na lokacijama u Ulici Krešimira Filića iz smjera Biškupca, Jalkovečkoj ulici iz smjera Jalkovca i Ulici Ante Starčevića iz smjera Banfice kod restorana Lav. Radarske uređaje financirao je Grad Varaždin, a mikrolokacije su određene u suradnji s MUP-om. Dodatno su obilježeni pješački prijelazi na nekoliko lokacija u Optujskoj ulici, zatim Ulici Vinka Međerala, Ulici Ante Starčevića i na nekoliko lokacija u Koprivničkoj ulici. Uzdignute plohe, odnosno uspornici s obilježenim pješačkim prijelazom napravljeni su u Ulici Braće Radića, Trakošćanskoj ulici i Ulici Juraja Križanića. U skorije vrijeme bit će postavljeni uspornici i u Ulici grada Koblenza, kod križanja s Wissertovom te u Bombellesovoj kod križanja s Vukovarskom, dok bi se na pješačkom prijelazu u Koprivničkoj trebala postaviti posebna led rasvjeta.

Radi se na novim prometnim rješenjima te izmjenama postojećih stanja prometne signalizacije na nekoliko lokacija, a s idućom proračunskom godinom kreće se u nabavu dodatnih radarskih uređaja, semafora s radarom, kao i u osvjetljavanje i obilježavanje ostalih pješačkih prijelaza.

„Grad Varaždin i dalje će činiti sve što može da spriječi i utječe da se izbjegnu ovakvi tragični događaji, ali odgovornost je na svakome od nas da dodatno obratimo pažnju. Pridržavajmo se prometnih propisa, usporimo i prilagodimo vožnju uvjetima na našim cestama. I ovim putem molim sve naše vozače i apeliram na građane da se ponašaju odgovorno i primjereno u prometu. Ne postoji apsolutno nikakav viši i preči razlog niti bilo kakvo opravdanje koje bi bilo dostojno izgubljenog ljudskog života.“ – rekao je gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.