21. kolovoz 2013.

Varaždinu sredstva za asistente u nastavi

radelić potpis ugovora

21.08.2013.- U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu svečano  je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja IPA IV „Integracija skupina u nepovoljnome položaju u redoviti obrazovni sustav“.
Jedan od projekata koji će se financirati u sklopu natječaja je projekt grada Varaždina pod nazivom ACTIVE - Pomoćnici doprinose razvoju održivog obrazovanja. Tema projekta su aktivnosti vezane uz pružanje pomoći osobama s teškoćama u razvoju – priritetno djeci u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, sa svrhom što kvalitetnijeg uključivanja u redovni obrazovni sustav. Partneri na projektu su Razvojna agencija Sjever – DAN, HZZ – područna služba Varaždin, udruga ‘Njezina druga šansa’, te gradovi Bjelovar, Koprivnica i Virovitica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 265.437,85 EUR, dok je sufinanciranje od strane EU 94,18 %.
U ime Grada Varaždina, ugovor je potpisao zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić.
Potpisivanju i dodjeli ugovora bili su nazočni ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje Ankica Nježić, te ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo. Ukupno je 41 projektnih aplikacija koje će biti sufinancirane sredstvima Europske Unije, dok ukupna vrijednost cijelog natječaja iznosi nešto više od 7,5 milijuna Eura.
Grad Varaždin je 2010.godine započeo je s provođenjem projekta "Pomoćnik u nastavi" kojem je cilj bio osigurati pomoć učenicima osnovnih škola s teškoćama u razvoju (senzoričke i motoričke smetnje i autizam ) te osigurati njihovu integraciju u redovnu nastavu. Tada je uključeno 15 pomoćnika u nastavi, a sredstva za njihov rad ( oko 100.000 Eura ) osigurana su u suradnji sa Zakladom solidarnosti organizacijom humanitarnog koncerta. Nakon odličnih iskustava, realizacijom ovog ugovora bit će nastavljena i unaprijeđena izuzetno dobra praksa u varaždinskim osnovnim školama i dječjim vrtićima. Navedeni projekt trajat će 18 mjeseci.