09. rujan 2022. | Autor: dd

U Varaždinu potvrđeno hrvatsko-njemačko prijateljstvo

U Varaždinu je petak, 9. rujna 2022. godine protekao u znaku jačanja hrvatsko-njemačkog prijateljstva.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u prijepodnevnim satima priređeno je  primanje za stalog zamjenika veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Heralda Seibela. S  gradonačelnikom Grada Varaždina Nevenom Bosiljem, zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem, predsjednicom vijeća Zdravkom Grđan i pročelnicom Vesnom Haluga razgovarao je o suradnji na područjima kulture, obrazovanja i gospodarstva. Između ostalog, zamjenik njemačkog veleposlanika istaknuo je da Varaždin ima veliku reputaciju među gospodarstvenicima u Njemačkoj, a spomenuta je i velika investicija u MIV-u. Također je pohvaljen i rad centara izvrsnosti. Istaknuta je i važnost povezivanja mladih ljudi te su u tom kontekstu kao dobri primjeri navedeni festival kazališta te programi učenja njemačkog jezika.

U hotelu Turist, 9. rujna 2022. godine počasni konzul Republike Hrvatske u SR Njemačkoj dr. Peter Neumann priredio je svečani prijem u čast Veleposlanstva SR Njemačke u Republici Hrvatskoj

Prijemu su nazočili ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman, ispred veleposlanstva SR Njemačke u RH otpravnik poslova i stalni zamjenik veleposlanika g. Harald Seibel, gradonačelnik Grada Bauutzena g. Karsten Vogt, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, čelnici znanstvenih i obrazovnih institucija s kojima je uspostavljena suradnja te predstavnici gospodarstvenika i kulturnih instutucija s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Istaknut je značaj dobre suradnje na lokalnoj i regionalnoj razini kao doprinos daljnjem unapređenju suradnje dviju država na svim područjima. Gradonačelnik Bosilj kazao je kako Grad Varaždin dugi niz godina iznimno dobro surađuje s njemačkim gradovima prijateljima Ravensburgom i Koblenzom te kako je Grad Varaždin otvoren za uspostavljanje kontakata i raznih oblika suradnje i partnerstva na svim razinama i s drugim njemačkim gradovima.

U poslijepodnevnim satima u Gradskoj vijećnici održan je i sastanak s gradonačelnicima Hubertusom Rietscherom, gradonačelnikom RalBitz-Rosenthala i Karstenom Vogtom, gradonačelnik Bautzena, gradova smještenih u njemačkoj saveznoj pokrajini Saska. Razmatrale su se mogućnosti buduće suradnje na područjima gospodarstva, kulture i obrazovanja.