15. rujan 2022. | Autor: dd

U Varaždinu otvorena prva Nacionalna biciklistička konferencija

U Varaždinu je danas, 15. rujna 2022. godine u KInu Gaj otvorena prva Nacionalna biciklistička konferencija.

Organizator konferencije je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture a na početku konferencije sudionicima u ime ministra i organizatora sudionicima se obratio Dražen Antolović, ravnatelj Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju. Podršku organizatorima, govoreći o važnosti cikloturizma, dala je Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta. U ime Varaždinske županije sudionicima skupa obratio se Darko Majhen, pročelnik UO za gospodarstvo i europske poslove.

U ime Grada Varaždina, sudionike konferencije pozdravio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković koji je istaknuo:

Izuzetno mi je drago što se prva Nacionalna biciklistička konferencija u Republici Hrvatskoj održava upravo ovdje u Varaždinu. Varaždin je biciklistički grad, bicikliranje je dio naše tradicije. No, tradicija nije dovoljna.

Europski pa i svjetski trendovi su usmjereni prema naglom razvoju biciklizma kao dijela ukupne, nove strategije i poimanja mobilnosti. To nije samo posljedica aktualne energetske krize i razvoja ekološke svijesti. Urbani biciklizam postao je hit u urbanom planiranju najrazvijenijih zemalja jer je bicikliranje zdravo, zanimljivo, efikasno, ekonomski prihvatljivo, ekološki održivo. Mi u Varaždinu smo duboko svjesni tih prednosti i u tom cilju radimo u konkretne aktivnosti od početka našeg mandata prošle godine.

Početkom mandata postali smo članovi Europske biciklističke federacije koja je vrelo novih ideja i inspiracija. Nastavili smo program sufinanciranja kupnje novih i servisiranja starih bicikla. Izgradnja biciklističke infrastrukture napreduje, uređuju se biciklističke staze i kritična raskršća. U našim planovima ni jedna ulica se ne projektira a da se istovremeno ne razmišlja kako će je koristiti biciklisti. Ovih dana postavljamo nove, sigurnije stalke za parkiranje bicikla, takozvane klamerice. Također, kao poslodavac smo na pragu dobivanja certifikata Bike Friendly Employer – Poslodavac prijatelj bicikliranja. Također, imamo izvrsnu suradnju s udrugom Varaždinski biciklisti s kojima smo pripremili program Europski tjedan biciklizma od 16. do 22. rujna ove godine.

Radimo na novom SUMP ( Strateški urbani plan mobilnosti ).  Tema integriranog prijevoza koja uključuje sve dionike u prometu nije nam strana i vodimo računa o tome. Nama ideje ne nedostaju, a u proračunu ćemo izdvajati potrebna sredstva. Varaždin će i dalje pratiti trendove koji su sve izraženiji jer se gradovi koji su bili potpuno orijentirani na promet automobilima pretvaraju u gradove koji svoje javne prostore otvaraju pješacima i biciklistima. Kao primjer dobre prakse ne trebamo gledati daleko na zapad prema Danskoj i Nizozemskoj. Dovoljno je otići do Ljubljane.

Razrađujemo projekt „Bike to Work“ – biciklom na posao, ne samo za djelatnike gradske uprave nego i za djelatnike svih gradskih  trgovačkih društava, institucija i ustanova. Svjesni smo da ćemo daljnjim razvojem biciklističke infrastrukture koja će jamčiti sigurnost biciklista, motivirati još više naših građana da ostave automobile u garažama i krenu pedalirati. Nemojte mi krivo shvatiti, mi nismo najavili rat vlasnicima automobila. Što više, usporedo s razvojem biciklističke infrastrukture radimo na obnovi ulica, prometnica i parkirališnih mjesta za automobile. Automobilski promet, uključivši tu i javni prijevoz, ostat će i dalje prisutan, no mi ćemo građanima omogućiti uvjete i sigurno korištenje alternativnih prijevoza, te ih tako motivirati i ohrabriti da što više koriste bicikle.

Tijekom tri dana konferencije u KInu Gaj bit će održano dvadesetak predavanja, a konferenciju prati 150 sudionika iz cijele Hrvatske. Sudionici konferencije imat će priliku biciklima proći grad te upoznati kulturno-povijesnu baštinu Varaždina.

Više o konferenciji na poveznici:

Nacionalna biciklistička konferencija (nacionalnabiciklistickakonferencija.com.hr)