16. srpanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

U Varaždinu otvoren novi pogon Podravke

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika te saborski zastupnik Miroslav Marković u utorak su prisustvovali svečanom otvorenju Podravkinog novog pogona za preradu rajčice u sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednicu Uprave Podravke Martinu Dalić, ostale članove Vlade te predstavnike gradova i županija, obišli su pogon u čiju izgradnju i opremanje je uloženo više od 13 milijuna eura.

Novi pogon ima dnevni kapacitet prerade od tisuću tona svježe rajčice, što znači da će varaždinskom tvornicom od sada prolaziti pedesetak kamiona s rajčicom dnevno.

Gradonačelnik Neven Bosilj je čestitao predsjednici Uprave Martini Dalić na velikoj investiciji kojom će se Podravkini glavni proizvodi iz rajčice od sad u cijelosti proizvoditi od domaćih, hrvatskih rajčica, ali i na otvaranju novih radnih mjesta, što će zasigurno utjecati i na podizanje prosjeka plaće u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. „Grad Varaždin ima najveću stopu zaposlenosti u Republici Hrvatskoj i to 692 zaposlena na 1000 stanovnika. Novih 70-ak radnih mjesta koje je otvorila Podravka izgradnjom novog pogona povećavaju mogućnost da radnici biraju zaposlenje prema tome gdje su im bolji uvjeti rada. Tako dolazimo do toga da će poslodavci morati podizati plaće ako žele dobiti kvalitetne radnike i to je dobar put za Varaždin.“ – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Uoči svečanosti otvorenja novih pogona Podravke, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika te saborski zastupnik Miroslav Marković nazočili su sastanku s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem koji je održan u Županijskoj palači Varaždinske županije. Sastanku su prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, ministar pravosuđa i uprave Damir Habijan, ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, ministar gospodarstva Ante Šušnjar, saborski zastupnik Goran Kaniški, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj i pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Gradonačelnik je istaknuo kako je dosadašnja suradnja s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem bila je na visokoj razini i vrlo korektna te izrazio nadu da će u novom mandatu surađivati još i bolje. „Dotaknuli smo se teme varaždinskog aerodroma. Volio da se i država uključi u to pitanje jer je Grad Varaždin sad došao do određene razine gdje bi zajedno s državom trebali pronaći strateškog partnera. Potencijali i mogućnosti su velike. Varaždin ima dužu stazu nego aerodrom u Firenci i nazivam ga malim infrastrukturnim biserom koji može izuzetno puno značiti u daljnjem razvoju našeg grada.“ – rekao je gradonačelnik. Premijera Plenkovića je također upoznao s dosadašnjom dinamikom odvoza baliranog otpada te novim investicijama u Gospodarskoj zoni Brezje.