19. studeni 2019. | Autor: Maja Hrešć

U Varaždinu održana konferencija HUP-a „Industrija 4.0 – prilika i/ili izazov“

Gradonačelnik Ivan Čehok u utorak je svečano otvorio konferenciju „Industrija 4.0 – prilika i/ili izazov“ koju je u Varaždinu organizirala Hrvatska udruga poslodavaca kao partner projekta „Promocija poduzetništva“.

Jedan od sudionika panel diskusije „Prilike i izazovi u industriji 4.0 za sjever RH“ bio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, Darko Horvat.

Konferencija je okupila oko 150 uzvanika, a cilj su joj pametna poduzeća, tvornice i pogoni koji su prilagodljivi i učinkovito integriraju sve svoje dionike u jedinstvenom, bržem i usklađenijem, a posljedično efikasnijem procesu. Razgovaralo se o središnjim temama četvrte industrijske revolucije koja predstavlja velike izazove za poduzetnike, društvo, ali i za stvaratelje politika.

Gradonačelnik se obratio okupljenima pozdravnim govorom: „Drago mi je da vas mogu pozdraviti u ime Grada Varaždina i u svoje osobno ime na ovoj vrijednoj konferenciji koja se danas održava u Varaždinu. Kad pogledamo ovaj podnaslov, mislim da je on zgodno izabran kao jedna intelektualna provokacija za one ljude koji znaju što treba činiti i koji imaju dovoljno stvaralačke mogućnosti u sebi. Za njih je svaka prilika ujedno i izazov, kao što i obrnuto, svaki izazov za njih je i prilika. Kad govorimo o naslovnoj temi, za sve one koji mogu na temelju svojih sposobnosti, kompetencija i postignuća, danas postići, bilo u proizvodnom, upravljačkom ili nekom procesu, onda je digitalna transformacija i prilika i izazov. Također je važno reći da je ovo po prvi put da smo uopće u hrvatskom javnom prostoru otišli korak dalje i da više ne govorimo o reformi nego o reformaciji i transformaciji. Bio sam zastupnik u Hrvatskom saboru 2003. godine kada sam rekao da hrvatskom društvu uopće ne treba reforma. Reforma je teološki i metafizički pojam i ona se više odnosi na ideologije nego što se odnosi na gospodarstvo. Gospodarstvu treba transformacija. Digitalno doba je upravo prilika da se cijelo naše gospodarstvo transformira. Pritom moramo ostati na zemlji jer sama digitalna transformacija neće poboljšati proizvod u onom smislu u kojem mi sami možemo stvoriti proizvod koji možemo prodati. Ona nam može samo pomoći da u globalnom procesu lakše stvaramo proizvode i da ih lakše prodajemo, ali opet ta temeljna funkcija koju svi u svojim tvrtkama morate postići jest proizvod koji je konkurentan i kojim moramo pokazati razinu inovativnosti. Digitalna transformacija nam pomaže da tu razinu inovativnosti možemo još i podići. Zato mislim da je dobro što na današnjoj konferenciji imamo primjere iz prakse, jer najčešće kad govorimo o strategijama one se ne provedu. Nadam se da ćemo konačno provesti ovu digitalnu transformaciju jer ovo je posljednji vlak na koji se možemo uhvatiti i pod ovom agendom digitalne transformacije transformiramo cijelo društvo. Kad je riječ o lokalnoj samoupravi, ona mora učiniti sve da stvori mrežu. Nažalost, danas nemamo mreže za uspješnu digitalnu transformaciju. Mi smo u Gradu Varaždinu započeli sa postavljanjem širokopojasnog interneta, došli smo do pola, a još u pola grada moramo ga postaviti kako bi u roku od dvije godine svi bili umreženi da možemo stvoriti tehnološke pretpostavke za digitalnu transformaciju. U intranet smo preko optike stavili sve gradske institucije i već danas u upravljačkom, pa onda i u financijskom smislu, pokazali su se veliki benefiti toga što smo učinili. Bez dobre mreže, brzine interneta i mogućnosti prijenosa podataka ne možemo govoriti o digitalnoj transformaciji. Hrvatska je tu nažalost još jako daleko od mreže koja je nama potrebna. Lokalna samoupravo može tu puno pridonijeti i iz tog razloga mi je drago što se ova konferencija održava upravo ovdje u Varaždinu.“