26. veljača 2023. | Autor: dd

U Varaždinu obilježena 15. obljetnica neovisnosti Republike Kosovo

U varaždinskom hotelu Turist u nedjelju poslijepodne priređena je proslava 15. obljetnice neovisnosti Republike Kosovo. Nakon intoniranja himni Republike Hrvatske i Republike Kosovo, nazočnima se obratio organizator svečanosti Alija Redžaj, predstavnik albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu.

Zahvalio je Gradu Varaždinu na pomoći u organizaciji ovog događaja te je pozdravio uzvanike među kojima su bili: veleposlanik Republike Kosovo u RH NJ.E. Martin Berisha, veleposlanik Sjev. Makedonije u RH NJ.E. Milaim Fetai, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Collaku, saborska zast. i predstavnica nac. manjina u Vladi RH Ermina Ljekaj Prljaskaj, zastupnica u Saboru Barbara Antolić Vupora, župan varaždinske županije Anđelko Stričak, počasni konzul Albanije Stjepan Šafran i počasni konzul Moldavije Emil Solenički.

Gradonačelnik Grada Varaždina čestitao je nazočnima 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo te je između ostalog rekao:  Iako na jedinicama lokalne samouprave nije da vode međunarodnu politiku, nama kao građanima grada Varaždina koji se ponosi svojom poviješću, kulturom i tolerancijom drago nam  je i počašćeni smo što se možemo priključiti svojim sugrađanima albanske nacionalnosti u ovoj proslavi. Albanci bilo sa Kosova, ili iz Makedonije ili Albanije žive u Varaždinu već nekoliko generacija. Svojim marljivim radom i sudjelovanjem u svim dijelovima društvenog života, naročito na području obrtništva, trgovine i poduzetništva pridonose napretku cijele zajednice  gradeći na taj način dobru reputaciju svoje nacionalne pripadnosti u očima sugrađana.

Ovom prilikom, želja mi je potaknuti vas da zadržite svoj nacionalni identitet, svoje običaje, kulturu i jezik. Grad Varaždin bit će vam od pomoći i poticat će sve programe i ideje koje ćete predložiti u cilju očuvanja svog nacionalnog identiteta. Sa predstavnicima albanske nacionalne manjine mislim da imamo primjerenu suradnju pa se nadam da ćemo u tom tonu nastaviti surađivati.

U nastavku svečanosti Vesa Redžaj pročitala je recitaciju na albanskom jeziku koja govori o kosovskoj neovisnosti, a potom je goste zabavio sastav „Vali&Band“ iz Rijeke izvevši popularne albanske i kosovske pjesme.