21. travanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

U Varaždinu nova skulptura „Tesla Powerline“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u srijedu je uz svoje zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu prisustvovao svečanom otkrivanju skulpture varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga „Tesla Powerline“.

Skulptura je konstruirana 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

„Tesla je stigao u Varaždin, ali nije mu prvi put. Povijesni dokumenti pokazuju da je Tesla posjećivao Varaždin jer je ovdje imao ujaka tako da postoji veza između Varaždina i Nikole Tesle, a od danas postoji i ova veza – ovaj sjajan, jedinstveni spomenik, prvi takav u svijetu. Mislim da će naš Tesla biti velika turistička atrakcija. Meni je osobito drago da je postavljen ovdje pored našeg Tehnološkog parka jer simbolizira spoj Tesline inovativnosti i inovativnosti mladih ljudi danas.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Nikola Vudrag istaknuo je kako mu je drago što je Tesla svoj dom našao upravo u Varaždinu: „Ovaj Tesla sastavljen je kao mala skulptura prije 3, 4 godine i polagano je rastao svih tih godina, selio se iz Zagreba u Budimpeštu, pa iz Budimpešte u Varaždin, onda opet u Zagreb. Sad je našao svoj trajni dom i izuzetno mi je drago da je to upravo Varaždin, grad koji brine o humanizmu isto kao što je Tesla brinuo. Tesla je danas brand i simbol napretka i razvoja kakvome trebamo stremiti.“ – istaknuo je Vudrag.

Izrada skulpture je trajala oko 4 godine do završne faze, a sastavljen je od konstrukcijskog čelika teškog otprilike 3,5 do 4 tone. Dimenzije skulpture su 12,5 m x 4,5 m x 4.30 m. Cijela skulptura je sastavljena u mreži koja je simbol njegove mape multipliciranja koju je izmislio u svrhu napretka matematike.