17. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

U Varaždinu konferencija „Civilna zaštita i sigurnost javnih prostora“

U organizaciji časopisa Zaštita, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Varaždinske županije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 17. i 18. lipnja 2020. godine u Varaždinu se održava konferencija „Civilna zaštita i sigurnost javnih prostora“.

Otvorenju konferencije prisustvovali su i zamjenici gradonačelnika Zlatan Avar i Sandra Malenica.

„Možda se, kad nije bila kriza, cijeli sustav civilne zaštite ipak uzimao olako. Međutim, ova pandemija je pokazala da možemo dobro djelovati u kriznim situacijama i ja sam, kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina, jako zadovoljan sa svim svojim suradnicima i operativnim snagama. Bez obzira što su mjere popustile, naša civilna zaštita je i dalje aktivna i to u punom sastavu, i Stožer i operativne snage. Grad Varaždin je pokrovitelj ove konferencije na kojoj ćemo malo raspraviti o svim aspektima, kako se boriti s takvim krizama i kako djelovati. Naravno, tu imamo i ono što je sad malo palo u drugi plan, a to je migrantska kriza i svi izazovi koji nam tu predstoje. Danas ćemo vidjeti što smo u jeku krize možda krivo napravili, odnosno što možemo bolje napraviti. U ovakvim kriznim situacijama teško možete predvidjeti neke poteze. Iskreno se nadam da drugi val neće biti u ovakvom obujmu kao prvi, ali vidjeli smo da treba mijenjati zakonodavni okvir i da lokalnoj upravi treba dati više slobode u odlučivanju. Mislim da treba zahvaliti građanima i svim operativnim snagama da smo ovu krizu, zasad, uspješno prebrodili.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar koji je sudionike ujedno i uveo u konferenciju uvodnim govorom.

Hrvatska se zadnjih mjeseci borila s pandemijom u čijem je obuzdavanju ključnu ulogu odigrala civilna zaštita. Neke od tema koje se obrađuju na konferenciji su uloga civilne zaštite u narednom periodu i spremnost lokalnih zajednica na nove izazove.

Na dvodnevnoj konferenciji prisustvuje oko 100 sudionika iz Hrvatske, uglednih stručnjaka za sigurnost i civilnu zaštitu.