10. listopad 2019. | Autor: ddretar

Varaždinu i partnerima europska nagrada za urbanu mobilnost

Europski projekt CityWalk u kojem je Grad Varaždin sudjelovao kao predstavnik Hrvatske, dobitnik je značajne europske nagrade za inovativne, regionalne projekte REGIOSTARS 2019. 

Na  konferenciji Tjedan europskih gradova i regija koja se održava u Bruxellesu, Europska komisija je u srijedu dodijelila nagrade najboljim inovativnim projektima. Zahvaljujući glasovima publike, odnosno građana Europske unije, nagradu ( REGIOSTARS 2019 - Public Choice Award )je dobio i projekt CityWalk u kojem je partner bio Grad Varaždin kao predstavnik Hrvatske .

Riječ je o projektu financiranog iz europskog Interreg Danube Transnational programa koji je okupio predstavnike devet zemalja, odnosno gradova partnera koji su u svojim zajednicama promovirali hodanje i urbanu mobilnost. Na dodjeli nagrada u Bruxellesu voditelj projekta, Mađar Bela Kezy, pojasnio je kako je CityWalk za lokalne zajednice pripremio posebne alate za promociju hodanja. Tako su gradovi u centrima označavali pješačke udaljenosti i navodili koliko je odabirom pješačenja moguće utjecati na smanjenje CO2, zatvarali su ceste, posebno označavali posebno opasne dijelove za pješake.  Projekt je na razini devet zemalja stajao 2,38 milijuna eura.

Zahvaljujući projektu, u Varaždinu su pješački prijelazi označeni LED signalizacijom, obilježene su pješačke rute, postavljena je oprema za bicikle, a izrađeni su i dva temeljna dokumenta za daljnji razvoj urbane mobilnosti u gradu Varaždinu - Analiza postojećeg stanja urbane mobilnosti na području grada Varaždina, te Plan urbane mobilnosti grada Varaždina. 

U Bruxellesu je najavljeno da će projekt biti nastavljen.

 

https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/news/2019/10/10-09-2019-cohesion-policy-commission-announces-winners-of-the-2019-regiostars-awards