29. kolovoz 2018. | Autor: Dražen Dretar

Varaždinu EU-sredstva za romsku djecu

Odlukom ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak Gradu Varaždinu dodijeljeno je 600 tisuća kuna za financiranje projekta INPUT – INtegracija učenika Pripadnika romske nacionalne manjine U školski susTav. 

Odluka je donesena 24. kolovoza nakon provedenog natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova te postupka odabira projekata Programske, stručne i financijske potpore obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine.  Odabrano je 8 projekata u cijeloj Hrvatskoj ukupne vrijednosti 8,4 milijuna kuna, a uz varaždinski financirat će se projekti iz Varaždinske županije, Slavonskog Broda, Kutine, Đurđevca, Siska i Čakovca. Gradu Varaždinu partneri na projektu INPUT bit će Razvojna agencija Sjever DAN, V osnovna škola i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.  Uskoro se očekuje potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između ministarstva, Agencije za strukovno obrazovanje odraslih i pojedinih korisnika sredstava.

Cilj projekta INPUT koji će se provoditi od rujna 2018 do studenog 2019 godine je poboljšati pristup kvalitetnom obrazovanju te doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i integracije učenika romske nacionalne manjine od 1. do 4. razreda V. osnovne škole i Centra Tomislav Špoljar na području grada Varaždina. Uz ostalo, tijekom provedbe projekta bit će organiziran produženi boravak za učenike pripadnike romske manjine, njihova prehrana te prijevoz u školu.

Osim toga, predviđeno je organiziranje izvannastavnih aktivnosti, različite radionice te nabava opreme, namještaja i didaktičkih sredstava. U projekta će biti uključeno 8 učenika iz Centra Tomislav Špoljar te 7 učenika iz V osnovne škole.