13. ožujak 2014.

Varaždinu 3,8 milijuna za nove kamione i kante

press- komunal web

13.03.2014.-Za nabavu kanti različitih zapremnina i boja namijenjenih Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  Republike Hrvatske 4. ožujka 2014. godine  donio je odluku o odobravanju sredstava financijske pomoći za sufinanciranje nabave spremnika i komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada, te radnih strojeva za rad na odlagalištima u devet gradova i tri općine. Od ukupno 31.633.441,26 kuna, Gradu Varaždinu namijenjeno je 3.882.560,00 kuna.  O toj su odluci Fonda na današnjoj konferenciji za novinare javnost izvijestili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš,Davor Skroza, direktor Čistoće d.o.o, predsjednik NO Čistoće Miljenko Ernoić i voditelj redarstva Grada Varaždina Robert Briški.
Iz tog će se iznosa kupiti tri komunalna vozila za prikupljanje otpada koja će zamijeniti dio postojećeg voznog parka koji se sastoji od vozila starih 13 godina. Nabavit će se i 37 tisuća kanti  - 10 tisuća za plastiku, 10 za BIO otpad, a novost je 17 tisuća posuda zapremnine 10 l namijenjenih odvajanju organskog otpada na mjestu nastajanja – u kuhinjama.
Nabava novih vozila i posuda za otpad uspješan je završetak prve faze, na koju se nastavlja izgradnja kompostane, a potom i podzemno prikupljanje otpada po stambenim naseljima.
Sve tri faze trebale bi biti realizirane već u drugoj polovici ove godine, a uz sredstva Čistoće, računa se i na financijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša.
Inače, Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom – još 2002. godine. „Da se na ovaj način, kao danas, razmišljalo 2006. i 2007. godine, Varaždin danas ne bi bio opterećen balama otpada, no krenuli smo u novom smjeru i vjerujem da ćemo po izgradnji kompostane i prikupljanja bio otpada ponovno biti prvi u Hrvatskoj“ – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.