05. lipanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

U Varaždinu 13. susret gradova i općina prijatelja djece

U Gradskoj vijećnici u srijedu se održala konferencija za novinare povodom predstavljanja programa 13. susreta gradova i općina prijatelja djece na temu održivog razvoja koji se održava u Varaždinu 8. lipnja 2019. godine. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele i tajnica Koordinacijskog odbora Grad Varaždin-prijatelj djece Đurđica Dropuljić.

„Koliko je cijela ova akcija značajna govori činjenica da će Susret otvoriti ministrica Divjak, čemu se izuzetno veselimo. Očekujemo 34 gradova i općina, a ono što moramo pohvaliti jest da se cijela ova akcija proširila i na županije. Pratimo trud i naše Varaždinske županije koja želi postati županija–prijatelj djece i dajemo im punu podršku u tome. Razgovor o Susretu započeli smo s temom ekologije, a znamo da zapravo najveće ekološke globalne prosvjede provode upravo djeca. Ekologiju smo zapravo pokušali spojiti s općenito novim izazovima koji se zalaze pred gradovima i općinama jer znamo da u ovom svijetu globalizacije gradovi ne smiju razmišljati samo unutar svojih administrativnih granica, moramo gledati puno šire i pozicionirati se unutar, ne samo europskog, nego i svjetskog konteksta“, izjavila je zamjenica gradonačelnica Sandra Malenica prilikom predstavljanja programa.

Susret je organiziran u suradnji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske (Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece), Koordinacijskog odbora Grad Varaždin - prijatelj djece te Grada Varaždina, a sudjelovat će djeca i odrasli iz 30-ak gradova i općina koje nose ovaj prestižni status.  Svečano otvaranje bit će 8. lipnja u 10 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin. Teme koje će se predstaviti su „Gradovi i općine kao pokretači razvoja“ i „Ekologija i održivi razvoj.“ Za odrasle sudionike Susreta održat će se panel u kojem će djeca i odrasli predstaviti ekološke projekte i projekte globalnih ciljeva za održivi razvoj koje provode u svojim sredinama, dok će djeca sudionici kroz šetnju Varaždinom upoznati svijet kukaca i sudjelovati u eko-radionicama.

„Ostati dijete je najteže u životu, a drago mi je da je naš cijeli grad „dijete“ i da je naš cijeli grad prijatelj djece i da se baš za 30. obljetnicu Konvencije UN o pravima djece upravo u Varaždinu ovaj Susret događa“, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok. „To je laskava titula, ali jako nas obvezuje i zahvaljujući Đurđici Dropuljić koja je došla na tu ideju i prva promicala ideju te  koordinirala njezinu provedbu kroz čitav niz aktivnosti, sada imamo priliku ugostiti sve druge gradove prijatelje djece kroz ovaj veliki susret koji će biti posvećen upravo pravima djece i radu s djecom. Također je dobro da imamo svoje vlastite aktivnosti koje ćemo pritom predočiti cijeloj hrvatskoj javnosti. Grad Varaždin će i dalje, kao i do sada, davati potporu bilo kakvim djelatnostima koje promiču prava djece, koje se bave slobodnim vremenom djece ili edukacijom djece izvan formalnog obrazovanja, socijalizacijom djece. Zahvaljujem svojoj zamjenici Malenici i gospođi Dropuljić i svima koji su se cijelo ovo vrijeme bavili organizacijom Susreta i nadam se da će svima u Varaždinu biti lijepo“, zaključio je.