24. svibanj 2019. | Autor: ddretar

Varaždinu 10 milijuna za uređenje ceste u Gospodarskoj zoni Brezje

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta RH u petak je u Zagrebu održana prigodna svečanost dodjele Odluka o financiranju gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave kojima su odobrena sredstva temeljem poziva „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“. 

Ministar Darko Horvat uručio je 46 Odluka kojima je dodijelio ukupno 268,6 milijuna kuna. Projekti će se provoditi na području 19 županija, a ukupna vrijednost projekata bit će 425,3 milijuna kuna.

Na temelju tog poziva Gradu Varaždinu dodijeljeno je  gotovo 10 milijuna kuna ( 9.966.433,33 kn ) za izgradnju prometnice i uređenje ostale infrastrukture ceste u Gospodarskoj zoni Brezje. Riječ je o bespovratnim sredstvima, a ukupan projekt je vrijednosti nešto veće od 19 milijuna. U ime Grada Varaždina Odluku je primio dr.sc. Tomislav Bogović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo.

U obraćanju gostima na svečanoj dodjeli odluka ministar Darko Horvat je istaknuo: - Čekali smo godinu i pol dana jer je prvotno za ovaj natječaj bilo alocirano 76 milijuna kuna. Nakon toga, kroz uštede na drugim projektima, kao i relokacijom iz drugih prioritetnih osi, dobili smo još 110 milijuna kuna. Ovom zadnjom odlukom Vlade u četvrtak preuzeli smo obvezu da ćemo, ako ne uspijemo rekonstrukcijom operativnog programa konkurentnost i kohezija osigurati još toliko željenih 87 milijuna kuna, taj iznos pokriti iz državnog proračuna. Ovih 268 milijuna kuna ide, siguran sam, onim načelnicima i gradonačelnicima koji su spremni ući u 'fajt' i borbu za razvoj poduzetničkog okruženja. – istaknuo je ministar Horvat.

Prije početka realizacije tog projekta u Varaždinu slijedi potpisivanje ugovora te postupak odabira izvođača radova koji će urediti prometnicu i ostalu infrastrukturu potrebnu budućim investitorima na toj atraktivnoj lokaciji.

 

PRIOPĆENJE MINISTARSTVA:

Gotovo 270 milijuna kuna za razvoj 46 poduzetničkih zona diljem Hrvatske

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je upriličena svečanost dodjele Odluka o financiranju u okviru Poziva "Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona" za 46 gradova i općina s područja Republike Hrvatske. Poziv je bio namijenjen za infrastrukturno opremanje poduzetničkih zona s ciljem poboljšanja njihove kvalitete i usluga koje pružaju. Prijavitelji su putem Poziva mogli ostvariti sufinanciranje prihvatljivih troškova energetske, komunalne, prometne i elektroničko-komunikacijske infrastrukture.

"Financiranje poduzetničke infrastrukture koju će koristiti ulagači i poduzetnici dio je sveukupnih napora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja. U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija do sada je izravno za poduzetnike, poduzetničke potporne institucije ili za ulaganja u poduzetničku infrastrukturu objavljeno ukupno 29 poziva vrijednih više od 6 milijardi kuna", istaknuo je tom prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao domaćin svečanosti.

Uz njega su bili prisutni i državni tajnici Ministarstva Nataša Mikuš Žigman, Mario Antonić i Zdenko Lucić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac i Ivana Soić te gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave koji su primili Odluke o financiranju.

Dobar temelj za realizaciju novih investicija i stvaranje novih radnih mjesta

„Današnjom dodjelom Odluka o financiranju ponovno se potvrđuje i važnost europskih fondova koji nam stoje na raspolaganju, s obzirom da provedbu projekta pratimo s gotovo 270 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovo je još jedan dobar temelj za realizaciju novih investicija i stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta“, naglasio je tom prilikom ministar.

Na Poziv se prijavilo ukupno 66 projektnih prijedloga, a uvjete su zadovoljila njih 46. Ukupna vrijednost projekata iznosi 425,3 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 268,6 milijuna kuna. Postupak dodjele provela je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), čiji je ravnatelj Tomislav Petric naglasio kako se Poziv mogao zatvoriti i puno ranije, no da u tom slučaju ne bi govorili od 46 projekata, već njih desetak. „Krajnji je cilj dužeg čekanja na odobravanje sredstava bio taj da se omogući sufinanciranje što većeg broja prijava. Želimo da nam projekti prolaze i da se posljedično lokalne zajednice nastave razvijati, a ne da ih odbijemo zbog nedostatka sredstava“, pojasnio je ravnatelj Petric.

Cilj nam svima mora biti isti – poticanje ulaganja i stvaranje povoljnijeg okruženja

Upravo je dobrom suradnjom s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU omogućena dodatna alokacija sredstava, potrebna kako bi se sufinanciralo svih 46 projektnih prijedloga. „Poziv je prvotno bio otvoren na 76 milijuna kuna, da bismo danas zaključili priču s ukupno 268,6 milijuna kuna, od čega će u konačnici najveću korist imati i poduzetnici i cijela lokalna zajednica. Svima nam je cilj isti, a to je poticanje ulaganja i stvaranje povoljnijeg okruženja. Ovaj današnji događaj još je jedan u nizu onih koji će doprinijeti tome da što prije i što brže zatvorimo sve što nam je na raspolaganju iz postojeće alokacije financijske perspektive 2014.-2020.“, naglasila je tom prilikom državna tajnica Spomenka Đurić.

Prihvatljivi prijavitelji ovog Poziva bile su jedinice lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave koje su mogle ostvariti bespovratnu potporu vrijednosti između 1 i 10 milijuna kuna, a intenzitet sufinanciranja bio je 85 posto prihvatljivih troškova. Najveća ukupna vrijednost projekta bila je ona Grada Bakra od 25,2 milijuna kuna, dok je najveći iznos bespovratnih sredstava ostvario Grad Čakovec s maksimalnih 10 milijuna kuna.

Zahvalu je u ime svih dobitnika izrazio gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić. „Mi smo grad koji je od Ministarstva gospodarstva ujedno dobio podršku završiti poduzetnički inkubator koji je u posljednjih nekoliko mjeseci postao središte razvoja gaming industrije u Hrvatskoj. Samo u proteklih mjesec dana, u našem poduzetničkom inkubatoru otvoreno je 13 novih tvrtki upravo za proizvodnju i programiranje video igara i ostalih digitalnih aplikacija. Kada vidite da smo jednu staru zgradu napunili novim, mladim i energičnim ljudima koji su došli iz svih krajeva Hrvatske, onda nam zaista ovi novci koji dolaze iz Europske unije putem nacionalnih tijela i ministarstva imaju itekakvog smisla“, zaključio je gradonačelnik Piletić.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Grada Varaždina.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr.