01. svibanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Na varaždinskom groblju obilježena 25. obljetnica VRO Bljesak

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar u petak je prisustvovao obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak povodom čega je kod Križa branitelja na varaždinskom groblju, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, odana počast poginulim braniteljima, sudionicima ove akcije.

„Akcija Bljesak bila je jedna prekretnica u Domovinskom ratu i važno je da je se prisjetimo, kao i svih branitelja koji su poginuli ili bili ranjeni u toj akciji. I nakon 25 godina važno je da njegujemo ovu tradiciju i sjetimo se žrtve koju su podnijeli za našu Domovinu.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Obilježavanju su prisustvovali i varaždinski župan Radimir Čačić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predstavnici PU varaždinske i predstavnici braniteljskih udruga.

Vojno-redarstvenom operacijom Bljesak koja je započela 1. svibnja 1995. godine, postrojbe Hrvatske vojske i Specijalne policije RH su u samo 31 sat oslobodile više od 500 četvornih kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije. U akciji je poginuo ili smrtno ranjen 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.