28. listopad 2023. | Autor: dd

Na Varaždinskoj tržnici održan tradicionalni Festival tikvi

Na varaždinskome placu danas je održan 11. Festival tikvi, tradicionalna manifestacija čiji je cilj predstaviti sve što se od tikve može izraditi te naglasiti značaj ove namirnice u kulinarstvu varaždinskoga kraja.

Svu raskoš tikve kao nutritivno vrijedne namirnice predstavile su žene iz Udruga Hajdina, Trnovečko srce, Kaštelanec, Preslica te OPG Andreja Petrović. Osim kvalitetnog i dobro poznatog bučinog ulja, posjetitelji su imali priliku kupiti domaće štrukle, gibanice, zlevanke, pite, mješavine za kruh i druge delicije.

Jedan od najzanimljivijih dijelova festivala bio je natjecanje u uređivanju tikvi, u kojem su sudjelovale varaždinske osnovne škole. Djeca su pokazala veliku maštovitost i kreativnost u osmišljavanju različitih oblika i motiva od tikvi. Žiri je imao težak zadatak da odabere najbolje radove, a na kraju je odlučio da je prvo mjesto zaslužio Centar Tomislav Špoljar, drugo mjesto II. Osnovna škola, a treće mjesto VII. Osnovna škola. Najbolje škole Gradska tržnica nagradit će vrijednim nagradama.

Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice, izrazio je zadovoljstvo uspješnošću festivala i zahvalio svima koji su podržali ovu manifestaciju. "Festival tikvi postao je prepoznatljiv događaj na našoj tržnici, privlačeći sve više posjetitelja i izlagača. Posebno sam ponosan što smo uključili naše mlade sugrađane jer su oni budući kupci i proizvođači na tržnici. Želim im zahvaliti na njihovoj kreativnosti i veselju koje su donijeli na naš plac. Ovakvi događaji imaju za cilj potaknuti mlade da već od najranijih godina razvijaju naviku posjećivanja tržnice jer je to mjesto gdje mogu pronaći svježe, lokalne i sezonske proizvode", izjavio je Ciglar.

Također, zahvalio se svim udrugama i OPG-ovima koji su prezentirali bogatstvo okusa i mirisa koje tikve nude. Posebnu zahvalu uputio je Uljari Juran i OPG Mariji Cafuk na donaciji tikvi za natjecanje.

Gradonačelnik Neven Bosilj je pohvalio organizaciju Festivala tikvi i istaknuo važnost ovakvih događanja za edukaciju djece i odraslih o vrijednosti domaćih proizvoda. "Cilj ove manifestacije je prije svega pokazati najmlađima da tikva nije samo za rezbarenje i ukrašavanje, već da je nutritivno vrijedna namirnica kojom se varaždinski kraj može ponositi. Veseli me što se svaki tjedan nešto zanimljivo događa na varaždinskom placu i što su gotovo na svakoj manifestaciji uključena djeca iz varaždinskih škola i vrtića. Na taj način potičemo djecu da od najranije dobi prepoznaju vrijednost domaćih proizvoda", istaknuo je gradonačelnik Bosilj.