21. listopad 2013.

Varaždinsko izaslanstvo u posjetu europskoj prijestolnici kulture - Košicama

Košice

21.10.2013.-Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, posjetili su slovačke Košice, Europsku prijestolnicu kulture 2013. godine. Na susretu  u petak, 18. listopada u reprezentativnom izdanju gradske vijećnice u Košicama, susreli su se s Renatom Lenartovom, zamjenicom gradonačelnika Košica, grada koji je uspio, zahvaljujući ulaganjima u kulturne i kreativne projekte, promijeniti svoj imidž i iz nekadašnjeg središta slovačke teške industrije postati mjesto kreativnosti koje privlači pozornost svjetskih medija.
Ovogodišnja europska prijestolnica kulture u dvadesetak kulturnih programa uložila je više od 60 milijuna eura i postala vodeće slovačko mjesto kreativnosti i nove industrije, ali i privlačno turističko odredište čija kulturna ponuda privlači goste iz cijelog svijeta, a dogradonačelnica Košica iskazala  je spremnost da bogato iskustvo u pripremi projekta Europske prijestolnice kulture podijeli s Gradom Varaždinom.
-  Gradove Varaždin i Košice povezuju mnoge povijesne veze, a vjerujemo i zajednička suradnja u budućnosti, posebno na kulturnom i znanstvenom planu.
U Košicama je posljednje počivalište pronašla naša Jelena Zrinska, a ovdje počiva i sveti Marko Križevčanin, nebeski zaštitnik Varaždinske biskupije. Stoga vjerujem kako na tim poveznicama iz prošlosti te zajedničkim interesima u kulturnim projektima možemo graditi partnersku suradnju u budućnosti – naglasio je Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika Varaždina, najavivši kako će izaslanstvo Košica uskoro posjetiti Varaždin, kako bi se definirali konkretni programi suradnje i kulturne razmjene dvaju gradova.