14. prosinac 2012.

Varaždinskim obiteljima POS stanovi u najam, model ide dalje

pos djordjevići

14.12.2012.-Deset varaždinskih obitelji Božić će dočekati u svojih novih 111 kvadrata u stanovima izgrađenim po modelu POS-a u varaždinskom prigradskom naselju Hrašćica. Ključeve za stanove uručio im je danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, ali kao najmoprimcima, s mogućnošću kupnje nakon 3 godine. Varaždinski model novost je u Hrvatskoj, a poslužio je  i utjecao na donošenje Izmjena i dopuna Zakona o POS-u, čime je ozakonjen način davanja stanova građenih po programima društveno poticane stanogradnje u najam. Bitno se razlikuje od klasičnog tržišnog najma stana jer je cijena određena u odnosu na tržišnu vrijednost stana. Najmoprimcima se u roku korištenja stana od tri godine priznaje dio najamnine u kupoprodajnu cijenu ukoliko se  odluče za kupnju stana u tom razdoblju.  Pravovremeno i unaprijed plaćena najamnina priznaje se u kupoprodajnu cijenu – u 1. godini 80%, u 2. godini 60% i u 3. godini 40%.
„Takve stanove ne možete naći na tržištu, budući da se najam 111 četvornih metara mjesečno plaća oko 1800 kn. Kreditno zaduženje danas je mnogim obiteljima velik problem, no procjenjujemo da će nakon 3 godine situacija biti bolja i se ljudi,  nakon 3 godine življenja u ovakvom stanju odlučiti na njegovu kupnju“ – rekao je na predaju ključeva varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, a s njim se složio i Kruno Đorđević koji se sa suprugom i dvogodišnjom kćerkicom što prije namjerava preseliti iz zajedničkog stana s roditeljima u centru Varaždina.
„ Nova kuća od 111 kvadrata za 1800 kn - takva se prilika ne propušta! Stvarno smo sretni što smo ga uspjeli dobiti i nadamo se brzom useljenju. „ – rekao je Kruno, dodavši kako su itekako otvoreni za mogućnost kupnje stana, jednog od četiri u kućama u nizu. Njihov budući dom ima  2 spavaće sobe, blagovaonicu s dnevnim boravkom, kuhinju, kupaonicu, wc,, hodnik, lođu, ali i garažu i veliku hobi sobu, uz pripadajuće  parkiralište i 1/4 dvorišta.
Model najma POS stanova u Varaždinu, koji je i prvi u Hrvatskoj krenuo s poticanom stanogradnjom, pokazao se kao pun pogodak. Lista za POS stanove, koji se grade u ulici Vilka Novaka u Varaždinu je duga: „ Na listi je oko 1500 ljudi, a njih više od 800 izjasnilo  se za najam, najvećim dijelom zbog kreditne sposobnosti. Krizu smo počeli primjećivati prije 2-3 godine, sada se to ona itekako odražava  na mogućnosti kupnje i definitivno je ovaj model prihvatljiv za sve one koje želi riješiti stambeno pitanje.“ – rekao je Vladimir Kukec, direktor Javne ustanove „Gradski stanovi“, inače autor modela davanja POS stanova u najam.
U naselju Hrašćica u najam će se dati još 12 POS stanova. Do sredine iduće godine bit će završeno 112 stanova u ulici Vilka Novaka i svi oni koji se neće moći prodati po istom će se modelu dati u najam.