11. listopad 2023. | Autor: dd

Varaždinski tehnološki sajam digitalne transformacije gospodarstva

DTG_4.0 naziv je Sajma i susreta proizvodnih tvrtki s izlagačima, tehnološkim kompanijama iz područja digitalne transformacije poslovanja koji je danas, u srijedu 11. listopada 2023. godine otvoren u Hotelu Turist u Varaždinu.

Uzvanike i posjetitelje sajma, među kojima je bio i velik broj učenika i studenata, na svečanom otvorenju nakon predsjednika HGK županijske komore Varaždin Dragutina Gložinića i izv. prof. dr. sc. Petra Miševića, prorektora za suradnju s gospodarstvom, EU projekte i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Sjever pozdravio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Naznačio je da Varaždin predstavlja kolijevku ali i budućnost digitalne Hrvatske jer je prije četrdesetak godina upravo u Varaždinu izrađeno prvo računalo na ovim prostorima, a za nekoliko dana se otvara jedan od najvećih dana centara u regiji. Istaknuo je važnost sustavnog obrazovanja na primjerima razvoja Fakulteta organizacije i informatike te Sveučilišta Sjever te je naglasio: Uspješnost digitalne transformacije, naročito gospodarstva, ponajprije ovisi o školovanim ljudima.  Bez digitaliziranih, automatiziranih proizvodnih procesa danas ne možemo zamisliti ni jednu granu industrije. Najmodernije digitalne tehnologije danas razvijaju veliki svjetski igrači, a na nama je da uz pomoć sustavnog obrazovanja omogućimo našim mladim generacijama znanja kojim će koristiti svojim poslodavcima. Svjesni smo da digitalna transformacija društva, ponajprije gospodarstva više nije dilema nego imperativ za svaki daljnji razvoj. Želimo li daljnji razvoj, moramo ostati digitalno kompatibilni sa naprednim svijetom. Mi u Varaždinu smo davno to shvatili i marljivo radimo na tome.

Sajam je otvorio Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

U suradnji s Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom i Sveučilištem Sjever Varaždinski tehnološki sajam Digitalna Transformacija Gospodarstva DTG_4.0 organizirala je Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Varaždin. Sajam su također podržale gospodarske komore sjevera Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Manifestacija je okupila 24 izlagača, a nakon otvorenja održana je stručna tribina Industrija 4.0_Tehnološka revolucija – značaj, prilika, rizici.

DTG-4.0 je orijentiran na regiju Sjever RH koja je jedna od industrijski najrazvijenijih regija Republike Hrvatske, osobito u prerađivačkoj industriji koja sama na Sjeveru godišnje ostvaruje preko 6 milijardi EUR prihoda, preko 3 milijardi EUR izvoza te 250 milijuna EUR investicija.