11. travanj 2014.

Varaždinski put ka europskoj prijestolnici kulture 2020.

pk1

11.04.2014.- U organizaciji Grada Varaždina i Ministarstva kulture  jučer je u Varaždinu predstavljen program „EU Kreativna Europa – potprogram Kultura i Europske prijestolnice kulture“. Kako se Varaždin ozbiljno priprema na kandidaturu za dobivanje titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine, cilj je okupljanja bio predstaviti javnosti važnost ove titule i mogućnosti koje ona donosi. U palači Herzer okupili su se brojni predstavnici bogatog kulturnog i javnog života u Varaždinu, a u ime Grada Varaždina pozdravili su ih  zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.
„Grad Varaždin poduzeo je već dosta koraka na putu ka kandidaturi. Razgovarao sam s gradonačelnicima Čakovca, Koprivnice i Krapine da bi ovaj projekt bio zajednički projekt cijele sjeverozapadne regije. Načelni dogovor imamo, želimo njime i gradu Varaždinu i svim ostalim gradovima u regiji dati dodatni gospodarski, kulturni, obrazovni uzlet. Najbitnije od svega je da u ovu priču nije uključena samo politika, u njoj moraju sudjelovati svi stanovnici Varaždina, što je prilika za njih da realiziraju sve svoje projekte kroz tih godinu dana.“ – rekao je Radelić.
Nacionalni nositelj svih aktivnosti je Ministarstvo kulture koje će za mjesec dana raspisati natječaj na kojem će biti odabran hrvatski kandidat za ovu prestižnu titulu, koji kasnije, uz jaku nacionalnu podršku, ulazi u međunarodnu „utrku“ za titulu europske prijestolnice 2020.godine.
„Činjenica da Varaždin ima bogato kulturno zaleđe i stanovnike koji uvelike konzumiraju kulturu nosi veliki potencijal. Moramo, međutim, imati u vidu da se radi o malom gradu. Dosadašnje europske prijestolnice kulture premašivale su broj stanovnika koji ima Varaždin, ali cijela regija, koja premašuje broj od 130 tisuća stanovnika, ima jako jako snažan nukleus za ovaj projekt. Čak i da se ne dobije kandidatura, velika prednost cijelog projekta je da je u šestogodišnjoj pripremi sadržan dugoročni efekt na lokalnu zajednicu. Ako 6 godina jedan grad zajednički diše u istom smjeru onda to neminovno ostavlja dobre posljedice.“ – istaknula je Anera Stopfer iz Službe za međunarodne kulturne odnose Ministarstva kulture RH.
Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik govorio je o tijeku, pripremama i kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. „Na prvi glas o mogućnosti da će Hrvatska 2020. godine dobiti europsku prijestolnicu kulture krenuli smo s istraživanjem. Krenuli smo u skupljanje iskustava od gradova koji su već bili europske prijestolnice kulture, od gradova koji se pripremaju, kandidiraju, već jesu ili će tek biti. Išli smo na sve moguće edukacije, skupljali iskustva od najeminentnijih  stručnjaka  koji su obavljali te poslove. Ja vjerujem da to može biti iznimno važan projekt koji je u zadnji 10 godina bio generator rasta grada, njegove kulture, a pogotovo gospodarstva. Najvažnije je da će svi, ali baš svi stanovnici, imati priliku kreirati kvalitetu svojih života i to će im ovaj projekt omogućiti na raznorazne načine.“
Što je titula europske prijestolnice kulture donijela gradovima poput Liverpoola, Lillea ili Ruhrske oblasti, pogledajte ovdje: