05. ožujak 2012.

VARAŽDINSKI MUZEJ SPORTA U DVORANI NA DRAVI

Muzej sporta image habus_matesa_sastanak

05.03.2012. - U Gradskoj sportskoj dvorani, popularnoj areni na Dravi, uskoro bi se trebao otvoriti varaždinski muzej sporta. Dogovorili su to danas u Gradskoj vijećnici Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. Kako je najavljeno nakon sastanka na kojem su, između ostalih, bili i zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić te Josip Čop, glavni tajnik HOO-a muzej će biti smješten u atraktivnom prostoru nove dvorane na Dravi, a promicat će ideju olimpizma.

Budući muzej sadržavat će 1033 vrijedna eksponata koje je poklonio Artur Takač, istaknuti član MOO koji su skupljani tijekom njegove bogate sportske karijere i djelovanja kao jednog od najistaknutijih pobornika olimpizma u svijetu. Uz olimpijsku zbirku Artura Takača, u dijelu muzeja bit će izloženo više od 330 predmeta iz varaždinske sportske povijesti. O tim muzejskim artefaktima sada brine Gradski muzej Varaždina, obrađeni su i katalogizirani kao kulturno dobro.

Kako je istaknuto, muzej će biti izrazito edukativan posebno za mlađe generacije te će uz multimedijalni pristup snažno promovirati ideju olimpizma. Sredstva za uređenje muzeja zajedno će osigurati Grad Varaždin, Hrvatski olimpijski odbor a očekuje se i uključivanje ministarstva jer će muzej imati nacionalni značaj.