20. lipanj 2012.

VARAŽDINSKI GIS -PRIMJER ZA DRŽAVNI MODEL

Meštrić i Parić image pomoćnici ministara

20.06.2012. - Pomoćnici ministara graditeljstva i uprave - Danijel Meštrić i Darko Parić - posjetili su danas Grad Varaždin kako bi se upoznali s radom GIS sustava i njegovom implementacijom na državnoj razini. GIS  - geografski informacijski sustav Grad Varaždin vlastitim snagama razvija od 2007. godine, a punu je primjenu doživio 2008. godine. Na jednom mjestu objedinjuje sve postojeće podatke vezano uz prostono planiranje, imovinsko-pravne poslove i izgradnju. Varaždinski GIS, kojeg je predstavio Bojan Lukman, prvi je takav u Hrvatskoj i specifičan je po povezanosti s portalima e-izvadak i e-katastar. Drugim riječima, korisnik upisom određene čestice može dobiti podatke o imovinsko-pravnim odnosima, uvjetima građenja, ali primjerice i o tome kojem mjesnom odboru pripada ili koja dimnjačarska služba ima koncesiju na tom području. Gradske službe GIS redovno koriste za poslove komunala, prostornog planiranja i prometa, no dnevno se njime koristi i po stotinjak građana.Izuzetno složene baze podataka u rukovanju su prilagođene djelatnicima i poslovima koje obavljaju, a uskoro će građanima biti dostupan redizajniran portal baš za njih.

Pomoćnici ministara Meštrić i Parić bili su izuzetno zadovoljni viđenim. "Ministarstvo graditeljstva napravit će nešto takvo za područje cijele Hrvatske. Moramo povezati sve podatke, ali i sve razine. Veliki su zahtjevi ne samo u području graditeljstva i prostornog uređenja, već i ostalih ministarstava - kulture, gospodarstva, prometa. Varaždinski model tu nam je vrlo dragocjen i svakako ćemo koristiti vaša iskustva" - rekao je Danijel Meštrić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

"Povezivanje podataka i njihova dostupnost kroz informatizaciju smanjuje prostor za malverzaciju, a primjer varaždinskog GIS-a odličan je primjer onog što želimo napraviti." - istaknuo je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave.