26. ožujak 2012.

VARAŽDINSKI FOLKLORNI ANSAMBL TREĆI U HRVATSKOJ

VFA image P3263021.JPG

26.03.2012. - U varaždinskoj Gradskoj vijećnici Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina priredio je danas primanje za članove Varaždinskog folklornog ansambla. Oni su na nedavno održanom 10. Festivalu folklorne koreografije u Kostreni osvojili treće mjesto izvevši koreografiju "Črna gora, javorek zeleni" autora Pjerina Hrvaćanina sastavljenoj od plesova iz okolice Petrijanca nastalim prema zapisima Vinka Žganeca.
 

Bio je to prvi nastup autora ili ansambla iz varaždinske županije na tom renomiranom festivalu.
Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. godine s osnovnom zadaćom očuvanja i prezentiranja narodnih običaja, plesova i pjesama, koristeći pri tom tradicijska glazbala i originalne autohtone kostime.
Ansambl ima stalni postav od 26 plesača i 10 glazbenika, a unutar njega djeluje škola folklora, te škola tradicijskih instrumenata.

Repertoar ansambla je raznovrstan i sastoji se od dvadeset koreografija u kojima su prikazani tradicijski običaji, plesovi i pjesme iz svih krajeva Hrvatske. Osim toga i tamburaški orkestar raspolaže sa popriličnim brojem skladbi za izvođenje, kao i ženska vokalna skupina, koja također djeluje unutar ansambla.

Ansambl svake godine sudjeluje na svjetskim festivalima folklora, na kojima postiže zapažene uspjehe i osvaja vrijedne nagrade, a do sada je nastupao u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj,  Mađarskoj, Francuskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Makedoniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Švicarskoj, kao i na mnogim manifestacijama i smotrama u Hrvatskoj.
Najveći problem ansamblu je prostor za održavanje vježbi te održavanje i nabavljanje nošnji. Gradonačelnik Goran Habuš, koji je nakada i sam nastupao kao folkloraš, obećao je pomoći ansamblu kojeg ove godine očekuju  između ostalog nastupi u Njemačkoj, makedoniji i Bugarskoj.