30. lipanj 2022. | Autor: dd

Varaždinski folklorni ansambl nastupio u Švicarskoj

Varaždinski folklorni ansambl vratio se iz Švicarske gdje je od 24. do 26. lipnja održao tri samostalna vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova s ciljem kulturne promidžbe RH u inozemstvu te pod pokroviteljstvom Grada Varaždina koji s gradom Schaffhausenom ima potpisanu povelju o prijateljstvu.

Središnji događaj gostovanja bio je svečani koncert u hotelu Hilton Garden Inn u Zürichu u subotu, 25. lipnja, na spomendan Dana neovisnosti RH, povodom 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije. Koncertu su prisustvovali veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji dr. sc. Andrea Bekić i generalni konzul Slobodan Mikac.

Dan prije Varaždinski folklorni ansambl održao je koncert u kazalištu Bachturnhalle u Schaffhausenu. Koncertu je nazočio i gradonačelnik Schaffhausena Peter Neukomm. Bachturnhalle je bivša školska sportska dvorana koja je na inicijativu gradske uprave Schaffhausena preuređena u kazalište sa 140 mjesta u gledalištu. "Drago nam je da smo u sklopu turneje nastupali u Schaffhausenu, i to u tako lijepom koncertnom prostoru. Nadamo se da je to početak dugogodišnje suradnje", istaknuo je umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin.

Trećeg dana švicarske turneje VFA je održao koncert u Hrvatskom klubu Ban u St. Gallenu. U svim gradovima Varaždince su ugostila hrvatska kulturno-umjetnička društva i zajednice - HKUD "Fala" iz Schaffhausena, KUD "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Züricha i HŠD Ban iz St. Gallena - te su se kao pravi domaćini pobrinuli da im ništa ne nedostaje.

Iako im je raspored bio veoma zgusnut, članovi VFA pronašli su i malo slobodnog vremena da prije koncerta u Zürichu prošeću i razgledaju centar grada te da posjete Rheinfall kraj Schaffhausena, najveći vodopad kontinentalne Europe.

Na vokalno-instrumentalnim koncertima naslovljenima "Igrajte nam mužikaši" pjevači i svirači Varaždinskog folklornog ansambla poveli su švicarsku publiku na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje te preko granice u Gradišće i mađarsku Baranju.

Na koncertima su tako bile izvedene vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja poput “Jačka iz Gradišća” Marijana Makara, “Na vrčaku tulipani” Bože Potočnika te “Idem kolu makar ne igrala” Ivice i Branka Ivankovića. U sklopu koncerta premijerno je izveden splet međimurskih pjesama “Popevke tete Lize” koji je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.

Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik ansambla je Pjerino Hrvaćanin.

Ovo je bila prva samostalna inozemna koncertna turneja VFA u povijesti ansambla, a “Igrajte nam mužikaši” prvi cjelovečernji vokalno-instrumentalni koncert u izvedbi ansambla. “Ponosni smo što smo upravo na ovaj način švicarskoj publici predstavili Grad Varaždin te hrvatsku kulturu i baštinu", naglasio je predsjednik ansambla Pjerino Hrvaćanin.

Radno ljeto tek je počelo za članove i voditelje Varaždinskog folklornog ansambla. Od 10. do 15. srpnja sudjelovat će na prvom izdanju međunarodnog festivala folklora COFA u Varaždinu, a početkom kolovoza odlaze na drugo inozemno gostovanje ove godine, na Trachtenfest u njemački gradić Schwalenberg.