04. lipanj 2024. | Autor: dd

Varaždinski fakulteti obilježili Svjetski dan zaštite okoliša

Varaždinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Geotehnički fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet i Fakultet organizacije i informatike zajednički su organizirali obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša u Varaždinu. U utorak 4. lipnja i srijedu 5. lipnja u Parku Ivana Pavla II u vremenu od 10 – 15 sati bit će postavljeni štandovi, izložbene i edukativne makete, održavat će se prigodne radionice i interaktivne eko-pitalice. Predstavljaju se tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovna upotreba različitih vrsta otpada te primjena informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša.

Danas, prvog dana manifestacije, uz dekane fakulteta,  prof. dr. sc. Anicu Hursa Šajatović, prof. dr. sc. Marinu Klačmer Čalopa i izv. prof. dr. sc. Hrvoja Meaškog izložbu su obišli i zamjenik gradonačelnika, zastupnik u Saboru Miroslav Marković i župan Anđelko Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković zahvalio je organizatorima što na jedan pristupačan način predstavljaju sve ono na čemu se radi u zaštiti okoliša čime se dodatno podiže svijest građana o potrebi zaštite okoliša. Naglasio je da gradska uprav u posljednje tri godine predano radi na zelenoj tranziciji nastojeći ispraviti ranije pogreške. Spomenuo je odlaganje otpada u Brezju te potrebu zaštite voda. Naglasio je da je Varaždin među rijetkim gradovima u Europi koji su dobili projekte popot revitalizacije gradske, Dravske park šume. Tamo će se voditi briga o održivom razvoju dravske šume koja predstavlja pluća grada Varaždina. Želimo da što više građana participira u tom projektu i sudjeluje u radionicama kako bi dobili novo okupljalište građana na Dravi. – spomenuo je Marković na prigodnoj konferenciji za novinare.

- Kakav će nam biti okoliš, odnosno kvaliteta tla, vode i zraka, ovisi o nama samima, ljudima. Ako vodimo brigo o njima, kvaliteta će biti daleko bolja. Varaždinska županija provodi niz projekata vezanih za zaštitu okoliša, sa županijama sa sjevera Hrvatske gradi Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Piškornici, s Općinom Mali Bukovec pripremamo projektiranje, a potom i izgradnju geotermalne elektrane, a sa svim županijskim školama provodimo projekt DiZel. – spomenuo je između ostalog varaždinski župan Anđelko Stričak.

- Naša tri fakulteta, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, četvrti put zajednički organiziraju obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša. Teme vezane uz zaštitu okoliša, kao i ono čime se bavimo građanima nastojimo približiti kroz makete, demonstracijske pokuse i razgovore. Geotehnički fakultet se zadnjih 10-ak godina u potpunosti okrenuo zaštiti okoliša, naš studij inženjerstva okoliša pokriva široki raspon tema, koje ćemo danas ovdje i prezentirati – rekao je dekan Geotehničkog fakulteta  dr. sc. Hrvoje  Meaški.

Fakultetima se u obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša priključilo i gradsko poduzeće Parkovi. Ovogodišnja kampanja uz taj dan usmjerena je na obnovu zemljišta, suzbijanje pustinja i otpornost na sušu.