05. lipanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Varaždinski fakulteti obilježili Svjetski dan zaštite okoliša

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je zajedno s dekanom Geotehničkog fakulteta dr. sc. Hrvojem Meaškim, dekanicom Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep te dekanicom Tekstilno-tehnološkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Anicom Hursa Šajatović prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša u Varaždinu koje se održalo u Šetalištu Ivana Pavla II.

Obilježavanju su se odazvali i prorektori Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Jurica Pavičić i prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, a predstavnica Varaždinske županije bila je pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša Ivana Dukši.

I ove su godine, s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima vezanima za zaštitu okoliša, Geotehnički fakultet, Fakultet organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološki fakultet organizirali obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja kako bi svim zainteresiranim posjetiteljima kroz dostupne informacije na izložbenim štandovima, izložbenim i edukativnim maketama i prigodnim radionicama predstavili tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada i primjenu informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša. Ove godine slogan događanja bio je #BeatPlasticPollution čime se građane želi osvijestiti koliko su u rješavanju sve većeg problema onečišćenja plastikom važni upravo postupci ljudi u okolišu te koliko je bitno implementirati kružno gospodarstvo.

„Danas kada imamo saznanja o tome da se svake minute u svijetu u ocean baci kamion plastičnog smeća, izuzetno je važno da činimo sve kako bi educirali i informirali naše građane o utjecaju plastike na okoliš, o načinima kako možemo bolje gospodariti otpadom, kako se taj otpad može ponovo upotrijebiti te kako svi zajedno možemo doprinijeti čišćem okolišu. Sve to na kraju ima utjecaj i na ljudsko zdravlje. Podržavamo ovakve projekte koji rade na podizanju svijesti o važnosti zaštite okoliša kod naših građana, posebice kod mladih i veseli me da se mladi uključuju i da pokazuju interes, to je znak da se sav trud isplati. U Gradskoj upravi ograničili smo upotrebu jednokratne plastike i zaista se trudimo da Varaždin na svaki način bude zeleni grad.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Dekan Hrvoje Meaški podsjetio je kako varaždinski fakulteti zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša već treću godinu zaredom. „Osim što ovim događajem jačamo međufakultetsku suradnju između Geotehničkog fakulteta, Fakulteta organizacije i informatike i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, istovremeno pridonosimo dobrobiti lokalne zajednice kroz aktivnosti kojima promičemo zaštitu okoliša i visoko obrazovanje. Drago nam je da su nam se ove godine aktivno priključili tvrtke Parkovi d.o.o. Varaždin, Čistoća d.o.o. Varaždin i Prehrambena industrija Vindija d.d.“ – kazao je dekan Geotehničkog fakulteta.

Zadovoljstvo suradnjom na ovom projektu iskazala je i dekanica Fakulteta organizacije i informatike. „Izuzetno mi je drago da naša tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na sjeveru Hrvatske, FOI, TTF i GFV, već niz godina okuplja ovaj zajednički projekt s ciljem očuvanja okoliša. Osim očuvanja okoliša, održivih izvora energije i održivog korištenja prirodnih resursa,  projekt u fokus stavlja i interdisciplinarnost, obzirom da svaki fakultet tome daje doprinos na svoj način. FOI stavlja naglasak na primjene informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša i ponosni smo da i na ovaj način podižemo ekološku svijest među našim sugrađanima.“ – rekla je dekanica Nina Begičević Ređep.