09. studeni 2022. | Autor: dd

Varaždinske osnovne škole proizvodit će energiju na krovovima za svoje potrebe

Na krovovima šest varaždinskih osnovnih škola bit će instalirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju.

Gradu Varaždinu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio projekt i poslao gradonačelniku  Nevenu Bosilju na potpis ugovor kojim će osigurati sufinanciranje u iznosu od 40 posto potrebnih sredstava. Naime,  ukupna vrijednost projekta instaliranja fotonaponskih elektrana procjenjuje se na  1.620.735,44 kune, a Fond će sudjelovati u pomoći do najviše 648.294,18 kuna, odnosno 40 posto.

Rok za provedbu projekta je 18 mjeseci, a planira se da će fotonaponske elektrane biti instalirane na  prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj, petoj i sedmoj osnovnoj školi u Donjem Kućanu.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj  je potpisujući ugovor s Fondom izjavio: Nakon što smo uložili značajna sredstva u energetsku obnovu škola i vrtića, ovo je još jedan značajan pomak u zadovoljavanju naših visokih standarda postizanja energetske učinkovitosti i neovisnosti. U vrijeme kada se suočavamo s globalnom energetskom krizom, usmjeravanje na obnovljive izvore energije je više nego opravdano i svaka uložna kuna, odnosno euro višestruko se vraćaju. Nastavit ćemo i dalje s projektima iz naše varaždinske zelene agende jer želimo postići što veći stupanj energetske neovisnosti svih naših institucija i poduzeća.

Nabava za odabir izvođača i postava fotonaponskih elektrana provoditi će se u 2023. godini.