19. srpanj 2024.

Varaždinska županija sufinancira Špancirfest s ˝velikodušnih˝ 0,58% ukupnih troškova

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj osvrnuo se na iznos sufinanciranja Varaždinske županije za najpoznatiji varaždinski festival Špancirfest.

„Evo nekoliko činjenica koje bih želio podijeliti s vama o Špancirfestu, najpoznatijem uličnom festivalu, ne samo nacionalno već u cijeloj ovoj regiji. Svake godine festival je posjetilo više od 330 tisuća posjetitelja, u gradu Varaždinu ostvareno je više od 6.300 noćenja, privukao je posjetitelje iz različitih dijelova svijeta, a najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske. U Varaždinu je lani za vrijeme Špancirfesta, prema podacima Porezne uprave Varaždin, generiran turistički promet (u trgovini i ugostiteljstvu) u iznosu od 12.6 milijuna eura. Prošle je godine zabilježeno čak 1703 medijskih objava vezanih uz Špancirfest, a vrijednost dobivenog medijskog prostora je procijenjena na 4.27 milijuna eura. Grad Varaždin izdvaja više od 270.000 eura za organizaciju ovog značajnog turističkog događaja.

Međutim, unatoč svemu tome, Varaždinska županija je odobrila samo 5 tisuća eura za sufinanciranje Špancirfesta. Ovaj iznos je sramotno mali, posebno kad uzmemo u obzir da Varaždinska županija godišnje ubire 12 milijuna eura poreza od građana Grada Varaždina, a župan Anđelko Stričak redovito koristi Špancirfest za vlastitu promociju, ugošćujući razne dužnosnike i prijatelje tijekom festivala.

Zahvaljujemo županu Stričaku na ovom ˝velikodušnom˝ sponzorstvu kojim apsolutno podcjenjuje važnost festivala. Prema ukupnim troškovima, sufinanciranje Varaždinske županije iznosi 0,58 posto. Pozivamo župana Stričaka da prilikom budućeg korištenja Špancirfesta za svoju promociju ne zaboravi istaknuti kako su nositelji organizacije festivala Turistička zajednica grada Varaždina i Grad Varaždin.“