19. lipanj 2012.

VARAŽDINSKA ISKUSTVA ZA MINISTARSTVO GRADITELJSTVA

vrdoljak zajednička image vrdoljak korzo svi

19.06.2012. - „ Varaždinci mogu biti ponosni na svoju vrlo efikasnu županijsku, a sada i gradsku upravu s kojom je zadovoljstvo raditi. Imamo odličnu, dvosmjernu komunikaciju, stvari se ovdje brzo realiziraju i prihvaćaju se novi projekti“ – izjavio je na kraju radnog posjeta Varaždinu i Varaždinskoj županiji Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja RH.
Bogato varaždinsko iskustvo s POS-om Ministarstvo će iskoristiti za Izmjene i dopune Zakona o poticanoj stanogradnji. Naime, gotovo 800 ljudi s liste za kupnju stanova iz programa poticane stanogradnje u Varaždinu nema kreditnu sposobnost, pa Javna ustanova „Gradski stanovi“, koja realizira POS projekt, već izgrađene stanove daje u najam, uz mogućnost kasnije kupnje. Namjera je Ministarstva model, koji je i dalje najprihvatljiviji na tržištu, prilagoditi trenutku, ubrzati ga i poboljšati.
Ministar Vrdoljak oduševio se i GIS-om, geografsko-informatičkim sustavom kojeg Grad Varaždin razvija i koristi još od 2008. godine, a  na jednome mjestu donosi pregled digitalnog katastarskog plana, digitalnog orto foto plana, topografskih planova, prostorno planske dokumentacije,uvid u zemljišne knjige i  katastarski operat te prikaz vlastitih tematskih karata. Prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a varaždinska iskustva Ministarstvo će iskoristiti kako bi takav sustav implementiralo za područje cijele Hrvatske.
Na sastanku je bilo riječi i o projektima energetske učinkovitosti, koji se ubrzano pripremaju u Varaždinu. Na natječaj je već prijavljen projekt energetske „obnove“ Gradskih bazena, a potom slijede i varaždinski dječji vrtići i osnovne škole.
Na radnom sastanku u Gradu Varaždinu s ministrom Vrdoljakom razgovarali su Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik, Natalija Martinčević, saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika, Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika, Josip Hehet, predsjednik Županijskog vijeća te mr.sc. Jelena Zrinski Berger, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i međunarodnu suradnju, Vlado Vlašić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline, Stanko Vitez, pročelnik Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog upravljanja i građenja, te Vladimir Kukec, ravnatelj javne ustanove „Gradski stanovi“.
Ministar Vrdoljak je s domaćinima i svojim suradnicima – pomoćnikom ministra Danijelom Meštrićem i Željkom Uhlirom, direktorom Agencije za promet nekretninama, obišao i gradilište POS-a u Vilka Novaka te POS naselja u Jalkovečkoj i Hrašćici.

 Susreli su se i čelnicima gradskog poduzeća "Termoplin" , koje je dobitnik nagrade "Zlatna bilanca" za  najuspješnije hrvatsko poduzeće za opskrbu energijom za 2011. godinu koju dodjeljuje FINA.