21. veljača 2013.

Varaždinci prvima predstavljene mogućnosti Zakona o poticanju investicija

lorencin publika natalija cesarec

21.02.2013.-Grad Varaždin je zajedno s HGK Županijskom komorom Varaždin danas organizirao prezentaciju Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Predstavio ga je pomoćnik ministra gospodarstva Darko Lorencin, a brojne varaždinske poduzetnike pozdravili su i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i njegova zamjenica i saborska zastupnica Natalija Martinčević.
„Ovaj Zakon daje investitoru mogućnost da bira da li će koristiti porezne poticaje, kapitalne poticaje ili carinske poticaje. Razdijelili smo poticaje koji su namijenjeni otvaranju novih radnih mjesta s obzirom na djelatnost koju investitor otvara. Ukoliko se radi o radnim mjestima razvoja i istraživanja onda ta radna mjesta potičemo s dodatnih 50%. Govorimo uvijek o iznosima od 3, 6 i 9 tisuća eura po novootvorenom radnom mjestu, a oni ovise o prosječnoj stopi nezaposlenosti u županiji u kojoj se projekt realizira. Kako bismo očuvala radna mjesta, tvrtkama koje moderniziraju pogone omogućili smo da nakon automatizacije pogona ne otpuštaju ljude, već da su oslobođeni poreza na dobit, ali u narednih 5 godina moraju zadržati isti broj zaposlenika.“ – naveo je nekoliko primjera konkretnih mjera Lorencin.
„Ja osobno smatram da je ovo najvažniji zakon koji je donijela ova Vlada u svom mandatu jer on donosi cijeli niz vrlo jakih mjera i poticaja kako poboljšati naše investicijsko okruženje i kako potaknuti i domaće i strane investitore da investiraju u Hrvatsku. Posebno mi je drago da je Varaždin prvi grad u Hrvatskoj  u kojem su predstavljene mjere. Ovdje su im širom otvorena vrata i dobit će svu našu podršku. Inače, ova Vlada je odmah na početku svog mandata ustrojila  Agenciju za investicije i konkurentnost  te redefinirala poziciju HAMAGInvesta. Glavni  im je zadatak praćenje investitora od prvog upita do realizacije.“ – istaknula je Martinčević, koja je o Zakonu govorila i u listopadu prošle godine, kada ga je donosio Hrvatski sabor.
„Varaždin je nastao na temeljima obrtništva i poduzetništva. Znamo kakva je situacija proteklih godina i da svi mi moramo zajedno nešto učiniti da se ona promijeni. Stoga smo i mi kao jedinica lokalne samouprave u proteklih godinu dana pokrenuli niz mjera da spasimo što se god spasiti može, da potaknemo naše obrtnike i poduzetnike na nove investicije i novo zapošljavanje. JLS nemaju prevelike ovlasti, no mi smo ih maksimalno iskoristili i otvoreni smo za sve vaše prijedloge“ – rekao je gradonačelnik Habuš.
Prezentaciju Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja možete pogledati ovdje:http://www.varazdin.hr/cms-repository/file/_53b.ppt