28. siječanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Varaždinci ostvarili propisano smanjenje količine komunalnog otpada

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, njegov zamjenik Zlatan Avar te direktor Čistoće Davor Skroza i savjetnik Uprave Čistoća Robert Briški u utorak su na tematskoj konferenciji za novinare iznijeli neslužbene rezultate selektiranja otpada u Varaždinu te najavili nabavu podzemnih spremnika za otpad.

Davor Skroza izvijestio je kako je Varaždin u 2019. godini bio na 44 posto primarne selekcije otpada i s 34 posto manje miješanog komunalnog otpada te radi ovih postignutih rezultata ne mora plaćati poticajnu naknadu, odnosno penale.  

„Zahvaljujem i pohvaljujem sve građane grada Varaždina. Uspjeli smo doći na 44 posto smanjenja miješanog komunalnog otpada što je i naša zakonska obveza. To ne bismo mogli napraviti bez suradnje građana jer su i sami građani promijenili svoje navike i shvatili kako se treba držati tih pravila selektivnog prikupljanja otpada, a zbog toga Grad Varaždin neće plaćati penale koje će plaćati jedinice lokalne samouprave koje nisu uspjele doći do ovih rezultata. Treba zahvaliti i pohvaliti i Čistoću pa i Grad Varaždin, s obzirom na to da smo mi, bez obzira kakve bi inače bile navike građana, po zakonu dužni taj sustav uspostaviti. Kad građani to ne bi provodili, morali bi iz proračuna plaćati ove skupe penale. Nije dobro to što građani ovim rezultatima nisu nagrađeni, radi toga što država ne plaća reciklabilni otpad. Država se obvezala da će plaćati onaj dio otpada koji građani razdvoje. Kad to država bude plaćala, a nadam se da će to biti tijekom godine, onda će i cijena na računima građana biti manja.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Na konferenciji za medije najavljeni su i novi spremnici za otpad: “Grad Varaždin uspio je dobiti i EU projekt od 4 milijuna kuna za spremnike, od čega 85 posto daje Europa, a mi samo 15 posto. Konačno su, nakon brojnih upita građana, spremnici počeli stizati, no napominjem da je dobavljač spremnika Fond za zaštitu okoliša, a ne Grad ili Čistoća.“ – istaknuo je gradonačelnik. Također je napomenuo kako se radi i na sustavu podzemnih spremnika koji bi se postavljali krajem godine: „Prvo ide 16 novih zvona za staklo, zatim kontejneri za papir i plastiku, a krajem godine, kad budu izdane obveznice, Grad će ići u postavljanje pametnih podzemnih spremnika na 17 lokacija. Tako ćemo građanima osigurati čisti okoliš.“