28. veljača 2024. | Autor: dd

Varaždin u nacionalnom projektu CikloParking

Novi projekt Grada Varaždina vezan uz razvoj biciklističke infrastrukture pod nazivom CikloParking predstavljen je u srijedu, 28. veljače 2024. godine na konferenciji za novinare. Uz Miroslava Markovića, zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina o  projektu CikloParkinga govorili su  voditelj projekta i direktor ACADEMICA d.o.o. Denis Buhin, mag. ing. traff.  te  Snježana Galić Grozaj, mag. ing. traff. iz Odsjeka za urbanizam, promet i zaštitu okoliša UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina.

Riječ je o projektu Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje kojim se želi potaknuti  aktivnu interakciju stanovnika, gospodarstvenika, struke i javne uprave s ciljem unaprjeđenja postojećeg prometnog sustava, sukladno stručno definiranim pokazateljima i podacima identificiranim od strane stanovnika Grada Varaždina. Predstavljeni su stručno razvijeni alati i projektne aktivnostima za učinkovito upravljanje biciklističkom parkirališnom ponudom i potražnjom, unaprjeđenje postojećeg prometnog sustava, usklađivanje postojeće biciklističke infrastrukture s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, pripremu projektne dokumentacije za pristupanje natječajima sufinanciranja unaprjeđenja pojedinih elemenata postojećeg prometnog sustava i ispunjavanje obveza praćenja smjernica Europske deklaracije o biciklizmu, Nacionalnog plana razvoja biciklističkog prometa za razdoblje 2023. - 2027. godine,  Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske i ostale legislative Republike Hrvatske poput Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković uvodno je na konferenciji istaknuo: Ova gradska uprava vrlo smo  predani tome da napravimo zelenu tranziciju i da se što više građana prebaci na zdravi način prijevoza. Želja nam je da  što više naših sugrađana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo. Tako smo ponovo pokrenuli javni poziv za sufinanciranje kupnje i servisiranje bicikla, sve ulice koje rekonstruiramo pokušavamo prilagoditi biciklistima kako bi se sigurnije osjećali. Postavit ćemo i kvalitetne stalke  za bicikle pred školama.  Projekt CikloParking je samo jedno od poboljšanja koji će koristiti našim sugrađanima ali i svima koji biciklom dolaze u Varaždin.

Voditelj projekta Denis Buhin predstavio je projekt Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje koji se sastoji od šest aplikacija za kvalitetno prikupljanje i obradu  podataka o parkiralištima i stalcima za bicikle. Pohvalio je Grad Varaždin koji prednjači u Hrvatskoj po razvoju biciklističke infrastrukture te je među prvima podržao projekt koji bi u konačnici trebao olakšati apliciranje projekata za dobivanje sredstava za izgradnju biciklističke infrastrukture iz državnih  fondova. Podsjetio je na odredbe Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi po kojem su jedinice lokalne samouprave imale rok za prilagođavanje. Jedan od elemenata usklađivanja s pravilnikom, upozorio je u izlaganju, jest unapređenje  stalaka za parkiranje bicikla.  Pravilnik propisuje da stalak za bicikl mora biti učvršćen za tlo i mora omogućiti vezanje bicikla za okvir. Sustav od šest aplikacija omoguće stanovnicima, jedinicama lokalne samouprave i gospodarstvenicima da prikupljaju podatke koji su transparentni i vidljivi te predstavljaju dobro polazište za poboljšanje infrastrukture i usklađenje s pravilnikom. – rečeno je uz prezentaciju.

Snježana Galić Grozaj istaknula je kako je cilj pozvati što više građana da aktivno koriste aplikaciju i putem nje daju podatke i ocjene lokaciju, opremljenost i kapacitet svih stalaka za bicikle.

Građani su pozvani također da ispune upitnik u na poveznici:

https://cikloparking.academica.hr/app/resident/questionnaire

Aplikacija za korištenje na pametnim telefonima  nalazi se  na poveznici:

https://cikloparking.academica.hr/app/resident

a do nje je moguće doći i skeniranjem QR koda: