13. ožujak 2014.

Varaždin sve bliže kandidaturi za prijestolnicu kulture, uči od Liverpoola i Umea

predstavljanje prijestolnica kulture

13.03.2014.-U Muzeju Mimara jučer je upriličeno je novo predstavljanje gradova – Europskih prijestolnica kulture, posljednje koje je organiziralo Ministarstvo kulture pred skorašnji natječaj za kandidaturu hrvatskih gradova, koji će biti raspisan u svibnju ove godine. Ovoga su puta o iskustvu organizacije ove europske kulturne priredbe govorili predstavnici Liverpoola, Europske prijestolnice kulture 2008. godine, te aktualne kulturne prijestolnice – švedskog Umea. S njihovim su se iskustvima upoznali pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.
- Liverpool je slovio kao grad The Beatlesa i nogometa, kao svojevrsna svjetska prijestolnica pop kulture, no mi smo u Liverpoolu imali dojam da su najbolji dani našeg grada iza nas. Organizacijom programa vezanih u Europsku prijestolnicu kulture sve se promijenilo, posebice u odnosu građana prema svom gradu – naglasio je na predstavljanju Neil Peterson, predstavnik Liverpoola, upozorivši kako je upravo promjena odnosa stanovnika prema gradu, prepoznavanje «srca i duha grada», ključna za uspješnu organizaciju ove priredbe, ali i za dugoročnu održivost kulturnih programa. A da je Liverpool bio posebice uspješan upravo u ispunjenju toga cilja svjedoči i podatak da je povrat na svaku uloženu funtu u projekt bio čak 8 funti. U Liverpoolu je zahvaljujući Europskoj prijestolnici kulture izgrađena nova galerija, muzej, konferencijski centar, uređena su nova pristaništa, grad je povezan s rijekom, a posebice se snažno razvio sektor kulture i kreativne industrije. Zahvaljujući organizaciji ove europske priredbe Liverpool je postao dio snažne i dobro povezane mreže europskih gradova kulture, a samo 2008. godine posjetilo ga je više od 10 milijuna posjetitelja. Slična iskustva s predstavnicima hrvatskih gradova zainteresiranih za organizaciju ove priredbe, među kojima su bili i predstavnici Grada Varaždina, Koncertnog ureda i Tehnološkog parka Varaždin, podijelio je i Frederik Lindegren, iz švedskog grada Umea, koji će ove godine realizirati stotinu raznih kulturnih projekata i čak 40 festivala, u što će ovaj grad daleko na sjeveru Švedske uložiti 40 milijuna eura.
- U projektu Europska prijestolnica kulture nema gubitnika, gradovi koji se odluče kandidirati za organizaciju ove priredbe profitiraju na mnogo načina, ponajprije kroz promišljanje kulturne politike i stvaranja novih okvira i mogućnosti za razvoj, ne samo u kulturi i turizmu, ali i u repozicioniranju i boljem povezivanju s drugim europskim gradovima. U posljednjih šest mjeseci intenzivnog prikupljanja iskustava i kontakata s gradovima Košice, Graz, Maribor, Marseille i Siena, koji su bili domaćini Europske prijestolnice kulture, Varaždin je stekao nove prijatelje i partnere čije će nam iskustvo biti dragocjeno prilikom skorog podnošenja kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i nositelj projekta kandidature Varaždina za ovu prestižnu titulu.