01. ožujak 2022. | Autor: ddretar

Varaždin se solidarizirao s izbjeglicama iz Ukrajine

Grad Varaždin je izrazio spremnost pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine. Osim što su se građani Varaždina brojnim objavama na društvenim mrežama solidarizirali s građanima Ukrajine, poduzimaju se konkretni koraci kako bi se Varaždin  pripremio za  pružanje pomoći ljudima koji bježe od ratnih zbivanja.

Grad će pružati pomoć u suradnji s relevantnim sudionicima koje provode mjere iz sustava civilne zaštite: Vladom, ministarstvima, tijelima državne uprave, oružanim snagama i stalim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te operativnim snagama s područja Grada Varaždina.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin već radi na evidentiranju izbjeglica i pružanju pomoći. Tako se pozivaju osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Varaždina i okolnih 10 općina, da se jave u GDCK Varaždin  na broj 042/214-496, [email protected],  kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć. Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

 

Budući da se u našoj zemlji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećeg stanja zaliha. Trenutno se ne prikupljaju materijalne donacije za Ukrajinu i okolne zemlje jer nacionalna društva Crvenih križeva u tim zemljama odgovaraju na potrebe pristiglih ljudi. Hrvatski Crveni križ u kontaktu je s njima i u ovome trenutku nisu iskazali potrebe za dodatnim materijalnim donacijama a ukoliko iskažu potrebe, Hrvatski Crveni križ obavijestit će javnost.

Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, a da su na području Varaždina i okolnih 10 općina, molimo da se jave na e-mail: [email protected]  ili na broj 042/214-496. Prevoditelji sa ostalih područja javljaju se u HCK na [email protected] 

 

Također, pozivaju se građani koji nude privatni smještaj izbjeglicama da se prijave  u Ravnateljstvo civilne zaštite na: [email protected] .

 

Pokrenute su i potrebne predradnje kako bi se u slučaju potrebe u što kraćem roku uredio prihvatni centar za izbjeglice. Najizglednije je da će prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine biti oformljen u maloj dvorani Gradske sportske dvorane Varaždin, varaždinske Arene uz Dravu. Uz smještaj i prehranu, u tim centrima pružat će se i psihosocijalna podrška osobama, odnosno obiteljima koje su pobjegle od ratnih zbivanja. Prihvatni centar bit će prilagođen kraćem zadržavanju izbjeglica koje će nastaviti svoje putovanje prema drugim destinacijama u Europi. S obzirom na iskustvo  od prije trideset godina kada je Varaždin također bio izložen ratnim djelovanjima,  Varaždinci će zasigurno pokazati svoju humanost i pomoći ljudima koji su se našli u nezavidnoj i neizvjesnoj situaciji.

 

Tako će jedan od prepoznatljivih simbola Varaždina, povijesna Gradska vijećnica u četvrtak, 3. ožujka 2022. biti obasjana svijetlima u bojama ukrajinske zastave u znak podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom.