22. studeni 2018. | Autor: ddretar

Varaždin ( za sada ) bez titule europske prijestolnice mladih

Grad Varaždin u svom prvom pokušaju nije uspio dobiti titulu Europske prijestolnice mladih 2021. 

Rezultati  ocjenjivanja kandidatura gradova koji su ušli u uži izbor objavljeni su u srijedu navečer na svečanosti u Novom Sadu. Europska prijestolnica mladih 2021 bit će grad Klaipeda iz Litve, a uz Varaždin za titulu su kandidirali Nikozija s Cipra i Kišinjev iz Moldavije.

Nakon svečanosti  Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika  je izjavila:  Jako smo se dobro predstavili i nisam tužna. Ipak, ni jedan grad titulu nije dobio iz prve, a sljedeće godine smo mi favoriti - rekla je Malenica i dodala kako se politika za mlade mora staviti u prvi plan.

Nino Preložnjak, koordinator projekta i cijeli tim mladih ljudi koji su pripremali originalnu i modernu kandidaturu pod naslovom „VARAŽDIN UNDER CONSTRUCTION“  primili su mnoge pohvale za svoj rad uključivši i onu koju je izrekao i Luis Alvaro Martinez, predsjednik Europskog foruma mladih.

Dan poslije na prijemu u Gradskoj vijećnici  Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada također je pohvalio varaždinsku kandidaturu:  Postigli ste velik uspjeh samim plasmanom u finale izbora već prve godine svoje kandidature. Dosadašnje prijestolnice, gradovi s puno većim proračunima strpljivo su čekali godinu – dvije kako bi došli do tog laskavog naslova koji mnogo obvezuje. Vi ste bili apsolutni favoriti, pa se nadam da ćete nastaviti kampanju i započete projekte te se kandidirati slijedećih godina i doći do zadanog cilja – naglasio je  gradonačelnik Novog Sada koji će biti prijestolnica mladih 2019. godine.

Svečanosti održanoj u novosadskom Kazalištu mladih te prijemu priređenom u četvrtak u novosadskoj gradskoj kući uz zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu  prisustvovali su i Denis Mladenović, gradski vijećnik i stručni suradnik u Zajednici sportskih udruga grada Varaždina te gradski pročelnici Mirna Kezele i Dražen Dretar. Razgovaralo se o mogućnostima čvršće i bolje suradnje Varaždina i Novog Sada, a posebno motivirajuće bile su najave akcija iz područja amaterskog sporta i sportske rekreacije.