09. veljača 2021. | Autor: ddretar

Varaždin prvi u kampanji zaštiti voda od plastičnog otpada

Grad Varaždin i udruga OACM  ( Ocean Alliance Conservation Member ) će zajedno uz Dan planeta Zemlja 22. travnja ove godine organizirati otvorenje putujuće izložbe Plastic Sea Turtle. 

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica su u razgovoru s direktoricom integracija globalne mreže promocije zaštite okoliša Tenom Radović dao punu podršku tom jedinstvenom projektu koji će biti predstavljen u Varaždinu kao prvom gradu u Hrvatskoj.

Riječ je o velikoj skulpturi morske kornjače napravljene od plastičnog i drugog smeća izvađenog iz mora. Skulpturu će napraviti studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pod vodstvom umjetnice Manuele Pauk. Cilj projekta je edukacija građana o problemu zagađenja plastikom i njegovog utjecaja na bioraznolikost u moru i ljudski organizam o čemu će više informacija zainteresiranim građanima dati doc. dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever.

Udruga OACM djeluje u Hrvatskoj provodeći različite aktivnosti usmjerene ka očuvanju oceana, mora rijeka i jezera od zagađenja plastikom.

Više o udruzi: https://www.oacm.group/  Instagram: @oacmgroup