03. rujan 2020. | Autor: ddretar

Varaždin prvi grad na turneji Dobre energije

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici konferencijom za novinare najavljen je početak Turneje Dobre energije – edukativnog programa Zelene energetske zadruge kojom se promovira izgradnja sunčanih elektrana. 

Bila je to prilika da gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok potpiše i Deklaraciju o dobroj energiji kojom  Grad prihvaća suradnju na području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i drugih ekoloških projekata.

Gradonačelnik je tom prilikom izjavio: Varaždinci su se već pokazali veliku zainteresiranost za energetske projekte i najbolji smo grad u prijavama prema fondovima koji sufinanciraju takve projekte. Pozivam građane da se u ponedjeljak informiraju o mogućnostima postavljanja fotonaponskih elektrana na svoje krovove. Varaždinci su osvijestili potrebu ulaganja u obnovljive izvore energije. To je tek jedan korak u implementiranju zelene agende u kojoj je moguće puno više učiniti.

Od 7. do 18. rujna deset hrvatskih gradova bit će stanice prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima gradova, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom gradovi postaju pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

“Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj.” objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima koja je u Varaždinu boravila zajedno s predsjednikom ZEZ-a Zoranom Kordićem.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija: https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.