21. siječanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Varaždin prvi u cirkularnoj ekonomiji

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u ponedjeljak je uz ravnatelja Razvojne agencije Sjever DAN Miljenka Ernoića održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio novi EU projekt Grada Varaždina pod nazivom CITYCIRCLE - HUB-OVI/AKCELERATORI CIRKULARNE EKONOMIJE U PERIFERNIM URBANIM CENTRIMA CENTRALNE EUROPE (Circular economy hubs in peripheral urban centres in Central Europe).

Na konferenciji je objašnjen pojam cirkularne ekonomije i njene prednosti te osnove projekta.

U projekt vrijednosti veće od 2 milijuna Eura Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN ulaze s još 9 partnera iz Slovačke, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, a nositelj projekta je Tehnički Univerzitet iz Košica u Slovačkoj. U sklopu projekta uspostavit će se HUB-ovi, odnosno akceleratori kružnog gospodarstva na području perifernih gradova Središnje Europe koji će biti povezani s većim institutima, Sveučilištima, od Stuttgarta do Venecije.

Kružna ekonomija u Hrvatskoj trenutno postoji samo kao pojam, dok njezine praktične primjene kod nas još uvijek nema. Cilj kružne ekonomije jest da ostaci proizašli iz proizvodnje nekog proizvoda koji tom poduzeću predstavljaju otpad, drugom poduzeću, tvornici, industriji, to bude sirovina, bilo kao energent ili dio koji se može pretvoriti ili reciklirati u početnu sirovinu za proizvodnju novog proizvoda. Spomenuti HUB-ovi bi povezivali i okupljali predstavnike tih industrija i komunalnih poduzeća koje upravljaju otpadom i svim vrstama komunalnog otpada te im omogućili da na inovativne načine razvijaju zajedno daljnju upotrebu svojih otpadnih materijala.

"Naša industrija nema istraživačkog kapaciteta niti može financirati istraživanja u svom sektoru, a uz partnere u projektu imat ćemo tu pomoć za razvijanje novog proizvoda. Otpad bi se tako maksimalno reciklirao i vraćao u ekonomiju, a svi sudionici ostvarivali bi neke benefite. Kroz projekt će se izraditi lokalna strategija kružne ekonomije za gradove koji su uključeni. Ta strategija će dalje služiti kao podloga za realizaciju naučenog i internacionalno povezivanje jer nešto što nama predstavlja otpad, možda će nekoj industriji iz Europske Unije služiti kao sirovina te može doći do razmjene tih materijala. Osnovat će se i transnacionalna burza sirovina za države koje sudjeluju u projektu", rekao je ravnatelj Ernoić.

Gradonačelnik Ivan Čehok iskazao je zadovoljstvo što je Gradu Varaždinu i Razvojnoj agenciji Sjever DAN odobreno sudjelovanje u projektu: "CITYCIRCLE je projekt od velikog interesa za naše građane, naše gospodarstvo, Sveučilište, a prije svega za mlade, jer strategija cirkularne ekonomije koja je osnova ovog projekta, odnosi se na našu budućnost. Ovdje je riječ o gradovima koji nisu metropole, a koje je EU komisija prepoznala kao gradove koji bi mogli uspostaviti kružnu ekonomiju. Varaždin je, uz najjača europska industrijska središta, jedan od tih gradova. Po prvi put u povijesti grada i po prvi put u Hrvatskoj dobit ćemo strategiju kružne ekonomije koju će financirati Europska unija. To je izrazito važno jer u Hrvatskoj još uvijek nemamo kapaciteta da to sami učinimo. Akceleratori nakon projekta mogu postati tvrtke, istraživački ili inovacijski centri. Projekt će nam omogućiti da u suradnji sa svim ovim gradovima i dalje pratimo kako se razvija kružna ekonomija i, ono što je najvažnije, koristimo međusobna iskustva. Na ovaj način čuvamo i naše resurse, vodu, energiju. Vrlo je važno da ćemo za potrebe projekta uspostaviti suradnju sa Sveučilištima, institutima, istraživačkim centrima, gospodarstvenicima, školama i našim građanima. Varaždin će biti umrežen. Ako će netko od naših gospodarskih subjekata imati otpadnu sirovinu koja se može negdje drugdje iskoristiti, mi ćemo im preko iskustava ostalih gradova u tome pomoći i posredovati. Ovo stvara jednu novu agendu za Grad Varaždin za koju nismo do sad mogli ni slutiti da bismo je mogli dobiti. Mogućnosti su jako velike jer ćemo asistencijom sudionika u projektu dobiti informacije o praksi iz drugih gradova. Ovaj projekt je 85 % financiran EU sredstvima, a Grad Varaždin ulaže tek 15 %. Svim našim tvrtkama, istraživačkim centrima, Sveučilištima, omogućit ćemo da diljem Europe uče kako uspostaviti cirkularnu ekonomiju".

Projekt će s implementacijom početi u veljači, a trajat će više od 30 mjeseci, odnosno do 3 godine. Predviđeni budget za Grad Varaždin iznosi 160.000 Eura, a za Razvojnu agenciju Sjever DAN 206.850 Eura.