12. listopad 2022. | Autor: dd

Varaždin kao potencijalno mjesto za snimanje filmova

Varaždin su u srijedu, 12. listopada 2022. godine posjetili stručnjaci koji pronalaze mjesta za snimanje filmova.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj u Gradskoj vijećnici je primio Markusa Benscha iz Njemačke, Marriet Lawrence iz Velike Britanije i Johna Rakicha iz Kanade koji je ujedno i predsjednik svjetskog udruženja „location managera“. Uz Lanu Velimirović Vukalović, ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta i Filmskog ureda Varaždin potencijalno zanimljive lokacije za snimanje filmova predstavili su Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednica Grada Varaždina i Goran Mališ, direktor ureda TZ Varaždinske županije. Na sastanku kojem su prisustvovali i pročelnice Vesna Haluga te Vladimir Huzjan iz varaždinskog zavoda HAZU, bilo je riječi o svim prednostima za lokalnu sredinu u kojoj se snimaju filmovi.

Promovirali smo Filmski ured koji je osnovan pri Pučkom otvorenom učilištu i koji se treba baviti upravo takvom djelatnošću.  Zajedno s turističkom zajednicama promovirali smo potencijale grada i županije za snimanje filmova i razvoj filmskog turizma. Mislim da smo napravili dobar posao a da li će se oni odlučiti za snimanje  ovisi o puno faktora. Imat će nas u svojoj bazi podataka, i ako se pojave određeni scenariji u kojima im Varaždin i okolica odgovaraju za snimanja znat će da mogu doći. – rekao je gradonačelnik Bosilj po završetku susreta s location managerima.

John Rakich, predsjednik svjetske udruge stručnjaka za pronalaženje lokacija za snimanje filmova  LMGI, inače Kanađanin hrvatskog porijekla, izjavio je da Varaždin ima veliki potencijal za snimanje filmova. Varaždin je krasan, na svakom koraku možemo vidjeti nešto lijepo i zanimljivo što možemo pokazati producentima filmova. To su fantastični uvjeti, i nadam se da ćemo privući dovoljno pažnje. Nama je važno da ovdje imamo lokalnu gradsku upravu s kojom možemo surađivati što je vrlo važno za odabir mjesta snimanja. Mi puno puta zapravo ne znamo što tražimo. Želimo vidjeti što više jer kad nam kasnije zatreba neka specifična lokacija, znamo gdje je možemo pronaći ono što zahtjevaju producenti i režiseri filmova. – rekao je John Rakich.

Lana Velimirović Vukalović  objasnila je da varaždinski Filmski ured postoji već četiri godine pri Pučkom otvorenom učilištu. Aktivirali smo ga kako bi zainteresirali ljude poput location managera koji su danas ovdje  i općenito filmsku industriju za snimanja u Varaždinu. Razvijamo kontakte sa raznim stručnjacima poput producenata, režisera ali i ostalih struka koje sudjeluju u pružanju usluga pri snimanju filmova. Nadamo se da će se za određeno vrijeme Varaždin pokazati kao odgovarajuća filmska lokacija za neke veće produkcije. – rekla je Lana Velimirović Vukalović prije no što je s uglednim gostima obišla zanimljive lokacije.